Bogat program 34. Animafesta Zagreb

U Galeriji Kranjčar održana je konferencija za medije 34. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2024 koji se od 3. do 8. lipnja odvija u Kinu SC, Kinu Kinoteka, u Muzeju suvremene umjetnosti te na drugim gradskim lokacijama.

Dalibor Jakus, Emina Višnić, Paola Orlić, Daniel Šuljić, Matea Milić i Silvestar Mileta

Dalibor Jakus, Emina Višnić, Paola Orlić, Daniel Šuljić, Matea Milić i Silvestar Mileta

Filmski program čini gotovo 350 djela, gostuje 350 stranih autora, a uz prestižna natjecanja koja uključuju i dugometražne filmove tu su i veliki tematski blok posvećen humoru u animiranom filmu, retrospektive Phila Mulloya (izložba, masterclass, filmovi) i Krešimira Zimonića, češka animacija, Animafest PRO s 11. znanstvenim skupom Animafest Scanner i radionicom Rise & Shine, izložbeni program te Program za djecu i mlade.

Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove u međunarodnim i hrvatskim konkurencijama i detalje atraktivnih programa predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice Matea Milić i Paola Orlić, pročelnica Ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba Emina Višnić te dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo 2024, velikan britanske animacije Phil Mulloy. Predstavljena je festivalska špica autorice Irene Jukić Pranjić i glazbenika Damjana Brkića. Jukić Pranjić autorica je i festivalske ilustracije koju je u cjeloviti vizualni identitet festivala uklopio Studio Kuna zlatica.

Daniel Šuljić pozdravio je okupljene u ime jednog od tri najznačajnija festivala animiranog filma u svijetu, prestižne manifestacije koja i Zagreb čini „gradom animacije“, a Hrvatsku kulturu prepoznatljivu upravo po njoj. Za Animafest 2024 prijavljeno je više od 1800 filmova iz 77 zemalja. Šuljić je uputio na ekskluzivnost selekcije Velikog natjecanja kratkometražnog filma koju uspješno prođe manje od 4% prijavljenih radova (35 od preko 900). S posebnim zadovoljstvom Šuljić je istaknuo 6 hrvatskih djela u najjačim međunarodnim konkurencijama: Leptir Sunčane Brkulj, Žarko, razmazit ćeš dite! Veljka i Milivoja Popovića, Tri tičice Zarje Menart, Koke Petre Pavetić Kranjčec, Prozori s južne strane Eugena Bilankova i Tajni vrt Filipa Gašparovića Melisa. Natjecanje hrvatskog filma donosi, pak, 22 nova rada, među kojima su i novi filmovi Lucije Mrzljak, Hane Tintor te Thomasa Johnsona i Ivane Bošnjak, kao i tri izvrsne koprodukcije sa Slovenijom. Hrvatska scena je živahna, puno je mladih, a posljednjih godina autorice snažno prevladavaju. I konkurencija za ulazak u Natjecanje hrvatskog filma je velika, pa trebamo biti ponosni na uspjeh ALU-a – rekao je Šuljić.

Središnji retrospektivni program Majstori animacije posvećen je Philu Mulloyu (r. 1947.) – dobitniku Nagrade za životno djelo Animafesta 2024. Iako je kao nekadašnji student slikarstva i diplomant škole za film i TV prvobitno karijeru započeo kao redatelj igranih filmova, prema vlastitom je svjedočenju u animaciju „zagazio“ kasnih 80-ih jer mu je taj medij nudio mogućnost potpune slobode i autonomije u gradnji vlastitih svjetova. Stvarajući kratke animirane filmove pojednostavljenom tehnikom crtanja običnim crnim tušem i perom na bijelom papiru realizirao je stilski koherentan opus prepoznatljiv po grubom i sirovom izrazu, ekstremnom minimalizmu, crnom humoru, parodiji te beskompromisnom komentiranju „animalizirane“ ljudske prirode i društva. Uz retrospektivu 20 Mulloyjevih filmova, u Galeriji Kranjčar priređuje se ekskluzivna izložba 30 crteža i do sada neprikazanih filmova, a veliki majstor održat će i masterclass.

Zagrebačkom duhu festivala ove će godine ponovno doprinijeti i omiljeni Animafestov open air. Festival će 31. 5. na Ribnjaku u suradnji s Centrom mladih Ribnjak u 21,30 prikazati novi film velikog majstora anime Hayaa Miyazakija Dječak i čaplja koji je nagrađen Oscarom.

Naposljetku, festivalski petak 7. 6. bit će posvećen uspomeni na Borivoja Dovnikovića Bordu, velikana Zagrebačke škole koji je dao i golem doprinos nastanku i razvoju Animafesta. Toga dana organizatori i gosti festivala prisustvovat će svečanom imenovanju jednog trešnjevačkog parka Bordinim imenom, posjetiti izložbu u Kući karikature te pogledati dokumentarni film u nastanku Jelene Novaković u KIC-u.

Šuljić je naveo kako će u žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma biti poljska animatorica poznata po snažnim ženskim pričama i perspektivama Marta Pajek, južnoafrička animatorica poznata po animaciji pijeskom Naomi Van Niekerk, njemački kralj groteske i crnog humora Malte Stein, ukrajinska animatorica proslavljena filmom o Mariupolju Sofia Melnjik i hrvatski filmski skladatelj Vjeran Šalamon. Stein i Van Niekerk boravak u Zagrebu iskoristit će i za održavanje masterclassa. Portugalski redatelj nominiran za Oscara i dobitnik Nagrade publike Animafesta za Prodavače leda João Gonzales sudit će u objedinjenom žiriju Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma uz Dianu Cam Van Nguyen, vijetnamsku redateljicu koja radi u Češkoj, pobjednicu Clermont-Ferranda nominiranu za Europsku filmsku nagradu, i direktoricu švicarskog festivala Fantoche Ivanu Kvesić. Gonzales i Cam Van Nguyen također će održati masterclassove.
Natjecanje studentskog filma čine 42 djela (probrana od 850 prijava), a francuska škola La Poudrière, prepoznatljiva ponajprije po 2D crtačkim tehnikama, zaslužila je naslov najbolje škole animacije. Dva nova filma škole bit će prikazana u natjecanju, a brojne druge vidjet ćemo u tradicionalnoj pobjedničkoj retrospektivi. Na otvorenju Animafesta prvi će puta biti dodijeljena i nagrada ASIFA Student Award Međunarodne asocijacije animiranog filma, a primit će je Nikolina Žabčić za film Ma! Ljubav je boja!. Dvanaest kandidiranih filmova festival će prikazati u posebnom programu.

U žiriju Velikog natjecanja dugometražnog filma bit će britanski majstor lutka filma nominiran za Oscara i BAFTA-u Barry Purves (koji će održati i masterclass), predsjednik grčkog festivala animacije Animasyros Vassilis C. Karamitsanis te češko-britanska animatorica i aktivistica Vera Neubauerova. U programu čije će se središnje projekcije odvijati u večernjim satima u Kinu Kinoteka šest je impresivnih djela koje je predstavila Matea Milić: Sultanin san (r. Isabel Herguera) koji djelomično adaptira indijsku feminističku utopiju iz 1905. godine, a dijelom se bavi traganjem mlade animatorice za ženskim principima; kanadski coming of age Adam se polako mijenja (r. Joël Vaudreuil) temeljen na karikaturalnom stilu i priči o mladiću na kojega uvrede fizički utječu (pobjednik festivala u Ottawi); animirani dokumentarac Pelikan plava (r. Lászlo Csáki) o grupi mladih krivotvoritelja karata nakon pada komunizma u Mađarskoj 1990-ih koji bi hrvatskoj publici mogao biti iznimno zanimljiv; raskošna dječja bajkovita fantazija Široko i kraljevstvo vjetrova Benoîta Chieuxa u stilu franko-belgijske škole (Nagrada publike u Annecyju, za uzrast 8+), Linda želi pile! Sebastiena Laudenbacha i Chiare Malte, rad usmjeren na dinamičan odnos majke i kćeri (pobjednik Annecyja i CineKida, dobitnik nagrada César i Lumiere nominiran i za Europsku filmsku nagradu, za uzrast 8+); Feniks: Sjećanje na cvijet Shojira Nishimija, spektakularni znanstvenofantastični anime, adaptacija mange legendarnog Osamua Tezuke koji ju je smatrao svojim životnim djelom.

Daniel Šuljić predstavio je i opsežni tematski program posvećen humoru u animiranom filmu u šest cjelina koncipiranih po vrstama humora: slapstick (geg), crni humor, teatar apsurda, verbalni humor, satira i „ljudi smo“. U prvoj cjelini mogu se vidjeti djela Aleksejeva, Averyja, Lassetera, Bronzita, Driessena, Godfreyja i dr., u drugoj Hertzfeldta, Steina, Cornwella et al., treća okuplja mahom estonske, finske, japanske i „monthypythonovske“ filmove (uključujući Gilliama, Baumane, Lundgren, Yamamuru, Wadu itd.), četvrta donosi Chucka Jonesa i Osvalda Cavandolija, ali i Lepore, Kuhna, Keppensa, peta sadrži naslove Tezuke, Quinn, Nicka Parka, Plymptona, ali i naših Dovnikovića i Dragića, a šesta Snowden i Finea, Pinkave, Devaux, Sawako Kabuki i dr. U doba kada se stječe dojam da globalna politika sve više skreće prema mraku i sljedećem svjetskom sukobu, mi smo ove godine za naš tematski program – malo i s namjerom kontriranja – odabrali humor – rekao je Šuljić, koji je zahvalio Margit Antauer, Olgi Bobrowskoj i Billu Plymptonu na pomoći u oblikovanju programa.

U retrospektivnim programima Animafesta 2024 zaslužno mjesto pripada i jednom od posljednjih velikana Zagrebačke škole crtanog filma i hrvatskog stripa Krešimiru Zimoniću, dok će noviji radovi afirmiranih imena poput Billa Plymptona, Paula Fierlingera, Borisa Labbéa, Thea Usheva, Ruth Lingford, Maxa Hattlera, Witolda Giersza i Kojija Yamamure biti prikazani u programu Iz majstorskih radionica uz sudjelovanje samih autora. U istom se programu prikazuje i restaurirana Pozivnica Branka Ranitovića. Naposljetku, češka animacija (među najstarijima u svijetu) s filmovima velikana poput Švankmajera (povodom 90. rođendana), Barte, Trnke, Brdečke, Pojara i Pavlatove u fokusu je posebnog programa Animafesta 2024. Jedna cjelina posvećena je češkom humoru, a jedna i suvremenoj češkoj animaciji.

Krunu izložbenog programa Animafesta 2024. uz postav Phila Mulloya u Galeriji Kranjčar čini i šesto izdanje grupne izložbe Iza kulisa / Behind the Scenes koje u Galeriji SC okuplja radove autora čiji su filmovi zaslužili nastup u Velikom natjecanju kratkometražnog i Natjecanju studentskog filma. U predvorju Kina SC može se vidjeti izložba „The Blue Dream Cycle“ Maltea Steina, u Galeriji na katu KIC-a „Žarko, razmazit ćeš dite!“ Tisje Kljaković Braić, u Galeriji Šira izložba Nikole Majdaka i Ane Nedeljković te njihovih studenata s Odsjeka za interaktivne medije Univerziteta Metropolitan iz Beograda. Naposljetku, u Kući karikature Oto Reisinger izlažu se karikature Borivoja Dovnikovića Borde pod naslovom „Oto i Bordo u dijalogu“.Animafest se godinama trudi dati perspektivu animacije unutar galerijskog prostora jer je riječ o vrlo elaboriranoj umjetnosti koja to zaslužuje – rekla je Paola Orlić o izložbenom programu.

Perjanica Animafest PRO-a 11. je međunarodni simpozij o suvremenoj animaciji Animafest Scanner (4. i 5. 6., KIC). Predavanjem će ga otvoriti Ingo Petzke, međunarodno priznati njemački stručnjak na području filmske i videoumjetnosti te dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma 2024.

Ponešto od Animafestova programa moći će se vidjeti i izvan Zagreba. U suradnji s Festivalom mediteranskog filma u Splitu će biti prikazan AFN-ov program „That’s What She Said“ s izborom recentnog europskog „ženskog pisma“ animacije, a s dijelom programa Animafest 2024 gostovat će i u Art-kinu Croatia te na Dječjem festivalu Tobogan u Rijeci.

D.J. / Fotografije: Tomislav Lipošek@Animafest


Pobjednici Animafesta 2023


Tagged: , , , , , , , ,