Bokeljski Hrvati u Klovićevim dvorima

U Zagrebu je otvorena izložba ‘Bokeljski Hrvati 2021.’ koja će biti izložena u foajeu Galeriji Klovićevi dvori do 14. studenoga.Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je u posljednje vrijeme nekoliko je puta bio u Boki kotorskoj, na otvaranju izložbe projekta ‘Putevima bokeljskih Hrvata’ je izjavio: ‘Jako smo ponosni na baštinu bokeljskih Hrvata. Važno je da se Hrvati Boke kotorske osjećaju da nisu sami, da imaju zaštitu kroz Republiku Hrvatsku, ali i naravno kroz matičnu državu. Ovakvi projekti imaju podršku vlade Republike Hrvatske i vidimo se sljedeće godine.’

Projekt se održava pod supokroviteljstvima predsjednika Zorana Milanovića, a na izložbi je bio njegov izaslanik Neven Pelicarić, te crnogorsog predsjednika Mila Đukanovića čiji je posebni izaslanik Boris Bastijančić izjavio: ‘Ovaj projekt kao međunarodna kulturno-umjetnička spona svojim prefinjenim iskazima osjetno povezuje narode dvije dobrosusjedske države, uvažavajući i promovirajući njihove, diljem svijeta, prepoznatljive identitete, na koje su one s razlogom ponosne. Svesrdna podrška, četvrtu godinu zaredom, s najviših državnih adresa, u formi supokroviteljstva dvaju predsjednika, vjerodostojno je svjedočanstvo važnosti ovog projekta i njegovog neoročenog trajanja!’

Na 11 vizuala u tehnici kolaža upoznajemo sve generacije bokeljskih Hrvata koji žive u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Njihovo emotivno viđenje Boke kotorske i njihove povezanosti svojevrsni je most prošlosti i budućnosti. Njihove riječi toliko su jake da nas propitkuju jesmo li svjesni i radimo li dovoljno na upoznavanju novih generacija o nasljeđu koje je prepoznato u cijelom svijetu. No, ne dovoljno upravo ovdje gdje je nastalo.

‘U ime Zajednice bokeljskih Hrvata, koja ima zadaću promicati i zaštiti povijesna, kulturna i znanstvena dobra bokeljskih Hrvata, čestitamo članu naše Zajednice, Toniju Dabinoviću, na ostvarenju i nastavku ovog, za svih nas, značajnog projekta. Zajednica bokeljskih Hrvata sudjelovala je u organiziranju financijske pomoći obiteljima stradalih u potresu kao i donaciji knjiga Hrvatska u srcu malim učenicima iz Crne Gore koji pohađaju dopunsku nastavu u Tivtu i Kotoru. Zajednica bokeljskih Hrvata ide malim koracima ka ostvarenju velikih ciljeva!’, izjavio je Srećko Đuranović, predsjednik Zajednice bokeljskih Hrvata.

Akteri ove izložbe su: redovna profesorica Sveučilišta u Zadru i savjetnica Ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić, demograf i profesor Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu Roko Mišetić, bivša Miss Hrvatske i uspješna poslovna žena Ivana Petković Čevra, istaknuti hrvatski odvjetnik Boris Šavorić, svećenik Kotorske biskupije Don Robert Tonsati, profesorica u kotorskoj školi Dijana Milošević, predsjednik HNV CG Zvonimir Deković, urednica na radiju Dux Tanja Grabić, legendarni vaterpolist i zlatni olimpijac Mirko Vičević, te učenici Karlo Schubert I Doris Deković. Kolaže je grafički dizajnirao Pero Vojković, dok su fotografi bili Krsto Vulović i Filip Popović.

‘Boka je ishodište svega narodnog, hrvatskog i svega duhovnog-katoličkog što me je obilježilo kao čovjeka. U njoj sam rođen u slobodi, ali bez domovine, a moja djeca se rađaju u slobodnoj domovini. Zar čovjeku treba više?’, izjavio Zvonimir Deković, Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

‘Ponosna sam na činjenicu da kao ambasadorica Projekta svjedočim njegovu petogodišnjem kontinuitetu. Povezivanje na temeljima baštine i kulture, ali i putokaz ka boljoj europskoj budućnosti istovremeno su i ciljevi i ishodi ovoga projekta!’, zaključila je Sanja Putica.

Otvaranje izložbe prisustvovali su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, Irena Prelević, prva savjetnica Ambasade Crne Gore, Vladan Žugić, specijalni izaslanik ministra vanjskih poslova Crne Gore, Generalna konzulica RH u Kotoru Jasminka Lončarević, Adrijan Vuksanović – predsjednik HGI te brojni drugi. Program je vodila TV urednica Lana Pavić. Projekt se nastavlja aktivnostima u 2022. godini u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Donatori projekta su: Ministarstvo kulture i medija RH, Središnji državni ured za Hrvate izvan domovine, HEP – Hrvatska elektroprivreda, Porto Montenegro te hotel Regent Porto Montenegro.

A. N. / Foto: Lukša Marotti


Tagged: , , , , , , , , , ,