Bookmark: Jerko Bakotin – Bratstva i ubojstva, gajđin

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu prigodu odabrao je knjigu Jerka Bakotina ‘Bratstva i ubojstva, gajđin’ (Algoritam, 2015.).

Damir Vujnovac 2‘Prijatelju, ovdje nema milosti za slabe.’

Teškim slikama, kojima proizvodi strah i neizvjesnost, Jerko Bakotin započinje ovu neobičnu knjigu, heterogenu temama i autorskim pristupom, a homogenu stavom i osobnošću. Od izbjegličkih kampova Zapadne Sahare, preko Bliskog istoka i Mongolije do Japana i Kosova, on jasno, glasno i britko izražava svoje mišljenje i izabire stranu bez oklijevanja.

Novinarsko-putnički dnevnik s događajima, doživljajima i razmišljanjima umiješanim u čitljivu i zanimljivu zbirku bilo bi pogrešno strpati samo u putopisni žanr. To su tekstovi koji obiluju političko-dokumentarnim stilom kakav ne gaje klasični putopisci. Njegov novinarski pedigre tu dolazi do izražaja. Geografska heterogenost ne stvara problem, no japanski dio priče stilski odskače od svega ostalog. Ta priča o Japanu uistinu je gaijin u ovoj knjizi. I temom je i stilom zalutala među ove korice, kao i u naslov.

Strahote življenja u nekim od najopasnijih svjetskih područja spojene su s obiteljskim trenucima svojstvenim bilo kojem dugom dijelu svijeta. Pronađen je i znak jednakosti svojstven razvijenim kao i još uvijek kaotično organiziranim društvima: svuda postoje oni jednakiji od ostalih. Kratkim je rečenicama naglašena opasnost i hladnoća, a isprekidan tijek misli dodaje uteg na vagu turobne atmosfere okrutnog življenja.

Od mongolskih sličica lako bi se mogle napraviti priče, od svake po jedna, dok ih ovdje po nekoliko stoji u svakoj rečenici. Mnoštvo naoko nepovezanih detalja stvara dojmljivu sliku doživljaja trećeg svijeta. U kosovskom je slučaju slično. Šteta što toj temi nije posvećena posebna knjiga, vjerujem da joj zanimljivog materijala ne bi nedostajalo.

Jerko Bakotin-Bratstva i ubojstva, gajđinJerko Bakotin je putnik koji uviđa koliko je mali dok putuje velikim svijetom. Tom istom svijetu on dozvoljava da ga fascinira, ali ne i da ga obuzme. U stapanju sa situacijom i okruženjem, on ipak zadržava svoj identitet.

Uz pokoju primjedbu na lekturu koja je mogla biti pažljivije urađena i sitnu zamjerku na guranje Japana u knjigu, što je mogla i bez njega, ovo zanimljivo djelo svakako zaslužuje pažnju i vraćanje čitanju njegovih snažnih i dojmljivih tekstova. Autor je svakako uspio u svojoj namjeri koju citiram za kraj:
‘Nadam se da ću zavesti barem pokojeg čitatelja, a da razočarani neće imati milosti. Ja vam je ne bih dao.’


Jerko Bakotin-Bratstva i ubojstva, gajđin

Jerko Bakotin – Bratstva i ubojstva, gajđin


Tagged: , , , , , , , , ,