Bookmark: Marijana Ogresta – Koliko košta gram

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu priliku odabrao je knjigu Marijane Ogreste ‘Koliko košta gram’ (Algoritam, 2007.).

Damir Vujnovac 2‘Moj je život tek počeo, a skroz uništen.’

Još jedna zbirka priča koja secira odnose među ljudima, pomislit ćete… i bit ćete u pravu. No, zašto ne bi pročitali i tu, još jednu, zanimljivu, čitljivu zbirku, punu dobrih metafora? Sve dok je ljudi, bit će i zanimljivih odnosa među njima. Sve dok je pisaca, bit će dobrih priča o ljudima. Ovo su dobre priče.

Marijana Ogresta zna lijepo napisati neuspjelu ljubavnu priču, dobro utkati fini sarkazam i biti drugačija, duhovita. Zna ‘zastraniti’, no zna i zabaviti neočekivanim.

Marijana Ogresta - Koliko košta gramUmješno kombiniranje različitih vremena radnje i lako balansiranje između prošlosti i sadašnjosti otkrivaju kvalitetnu spisateljicu koja vlada svojom pričom. Dobar osjećaj za neobične situacije koje lako mogu postati stvarne, odlika je pažljivog promatrača koji iz života izvlači i ljubav i poniženje, prijateljstvo i crni humor. Umijeće pozitivnog stava u crnoj situaciji je samo dodatni začin tome.

Kvalitetno upravljanje detaljima dopalo mi se koliko i vrlo dobro pozicioniranje priča u zbirci. Otvaranje i zatvaranje vrlo su važni, a autorica na to nije zaboravila. Pisanje iz ženskog i muškog ‘ja’ podjednako je uspješno, kao i lom situacije na koju je moguće gledati iz oba kuta.

Drago mi je, s vremena na vrijeme, pročitati ovakav materijal, šteta je što u osam godina, koliko je prošlo od izdavanja zbirke do njenog slučajnog završetka u mojim rukama, nisam čuo za ovu autoricu. No, za dobru knjigu nikad nije kasno, ona je tu i čeka pravi trenutak u kojem će nas pogoditi.

Ne treba od svih priča u ovoj zbirci tražiti savršenstvo, neke su jednostavno zabavne, neke maštovite, a neke svojom dubinom natjeraju na razmišljanje i pobude interes za temama koje često nisu u našem svakodnevnom fokusu.

‘Baš me interesira koliko bi koštalo da toplana grije dušu.’

Tagged: , , , , , , , , ,