Bookmark: Marijana Perinić – Gore ne može

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je knjigu Marijane Perinić – ‘Gore ne može’ (Vuković & Runjić, 2010.)

Damir Vujnovac 2‘Priznajte, GORE od toga jednostavno NE MOŽE.’

Zbirka šaljivih priča izvedenih na stand-up nastupima sigurno je još zabavnija uživo, pred publikom, no njena dvosmislenost i humor te društvena aktualnost čini je dobrim štivom za razbibrigu i zajamčenu terapiju smijehom. Sama autorica kaže da je jedini cilj ove knjige da nas nasmije, razveseli i učini život ljepšim.

Pun je pogodak komentirati žensko-muške odnose i ‘otkrivati istinu’ muškarcima koji mogu podnijeti da osim njihovog svijeta paralelno postoji i onaj drugi (ili prvi?) – ženski.

Marijana Perinić-Gore ne možeZanimljivo je neke knjige ili priče čitati nekoliko godina nakon objavljivanja pa vidimo je li autor pogodio smjer u kojem će se svijet dalje okretati. Je li bio u pravu, je li i dalje aktualno njegovo razmišljanje ili stav? Marijana Perinić je dobro pogodila. Tekstovi su i dalje svježi, suvremeni, aktualni i četiri godine nakon izlaska knjige na police.

Dobro viđene društvene pojave i svakodnevne životne situacije autorica komentira sebi svojstvenim stilom vješto koristeći regionalne jezične i mentalne specifičnosti. U njenim pričama nije potrebno tražiti sebe, priče i njihove situacije pronaći će vas, a vi ćete sami sebi priznati (ili nećete?) da ste otkriveni i pogođeni.

U pričama koje pogađaju licemjerje u poslovnim odnosima ili glumatanje u prijateljstvima, bolne točke bivaju pogođene točno u sridu. Istine o našim međusobnim nerazumijevanjima dobro su i jednostavno sročene, tabui su razgolićeni. Problemi su dobili svoja osobna imena pa ćemo se valjda tako lakše s njima i nositi.

Promatračica, aktivna sudionica i zajedljiva pripovjedačica vrlo je dobro snimila svijet oko sebe i ponudila nam svoje mišljenje o njemu. Ne moramo se slagati sa svim njenim zaključcima ali ćemo se smijati čitajući ih, to je sigurno.

‘I šta ćeš ti sada? Moraš ih volit kad ih se ne moš riješit.’


Pročitajte još: Bookmark: Marijana Perinić – Šaka suza, vrića smija


 

Tagged: , , , , , , , ,