Bookmark: Sanja Željeznjak – Prognoza za sjeverozapadni Tokyo

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu prigodu odabrao je roman Sanje Željeznjak ‘Prognoza za sjeverozapadni Tokyo’ (Zigo, 2015.).

Damir Vujnovac 2Stranci i Japanci… mogla se zbirka i tako zvati. Ova zbirka japanskih crtica naslonjena je na prvu knjigu Sanje Željeznjak ‘Japanske Bube’, no, za razliku od prethodne, ona ulazi u po jedan kadar sudbine svakog od njenih likova.

Jedna slika, jedan prizor, dovoljno da stvori mozaik u kojem ponovno učimo o toj dalekoj zemlji i ljudima. Neki su od tih kratkih prizora dovoljno snažni i bogati da bi autorica lako iz njih mogla stvoriti roman. Ponekad je njihova atmosfera zasićena toliko da se protagonisti priča s mukom probijaju kroz nju, a nekad prozračna i laka, kao proljetni dani obojani šarenilom japanskih trešanja u cvatu.

Sanja Željeznjak - Prognoza za sjeverozapadni TokyoPrognoza za sjeverozapadni Tokyo, ali i za Sanju Željeznjak, vrlo je dobra, sunčana i vedra. Bez potresa, tsunamija i sličnih prirodnih katastrofa na koje su Japanci navikli pa ni njene priče na taj dio japanske svakodnevice nisu ostale imune. Lake su za čitanje, ne zahtijevaju poseban angažman ili koncentraciju čitatelja, no svaka od njih ima ‘udicu’ kojom dobro zakači onoga što knjižicu od stotinjak stranica drži u rukama. Miješanje raznih žanrova, od trilera do SF-a, od dobre fantazije do tople ljudske priče, uspješno drži pažnju do samoga kraja. Autoričino poznavanje mjesta na koja je smjestila radnju tome daje pečat svojevrsne vjerodostojnosti pomiješane s razigranom maštom.

Izvučeni iz stvarnosti ili ne, likovi ovih priča doimaju se stvarnima, snažni su i slabi, sliče nam, a toliko su drugačiji… kao i kod Murakamija na čiji nas stil neke scene mogu podsjetiti. Kad ih i ne razumijemo, trebamo se samo sjetiti da su naše suprotnosti ne samo geografske, već u bitnom dijelu i kulturološke. Kao gaijina koji čita priče o Japanu, muči me usamljenost koju nalazim u gotovo svim sudbinama njihovih likova. Pitam se ponekad je li taj intenzivan osjećaj namijenjen pretežno strancima ili je i Japancima on svakodnevna mora? Ponekad nam je teško shvatiti kako Japanci razmišljaju, kako zaključuju ili zašto neke stvari rade baš onako kako ih mi ne bismo napravili. Sanja Željeznjak povezuje ta dva različita svijeta i donosi nam ih, usudivši se zagrebati i pokazati što se krije ispod sjajne površine jednog i drugog.

‘Sve je imalo smisla, na sva pitanja dobiven je odgovor.’

Tagged: , , , , , , ,