Bookmark: Tamara Kučan – Peščani sat

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu prigodu odabrao je roman Tamare Kučan ‘Peščani sat’ (Urban Art, 2014.).

Damir Vujnovac 2‘Ponekad su tišine glasnije od svakog razgovora.’

Tamara Kučan umije napisati blues na tristopedeset stranica knjige.

Ona umije i čitatelju prodati priču koju je zamislila, pomičući istovremeno prag emocionalne osjetljivosti stalnim usponima i padovima raspoloženja. Od euforije do depresije i natrag. Uzimajući ovaj roman u ruke nismo svjesni kakva nam se psihološka drama sprema, ni kakva će nam se mučna životna priča prostrijeti pred očima.

Ponuđeni prozor u svijet elitne prostitucije može se, na prvi pogled, činiti i jeftinim mamcem, no sve ono što otkrivamo čitajući ovu priču uvodi nas u psihološka stanja glavne junakinje koja autorica s lakoćom preslikava u našu osobnu emociju. Odlično je istražila taj svijet prije nego nas je u njega odlučila uvući pisanjem. Jednako je tako, odlično, uspjela transformaciju osobe prikazati u svim bojama koje takav proces donosi.Tamara Kučan - Peščani satNjene snažne rečenice odzvanjaju još dugo nakon čitanja i lako im se vraćamo kao životnim istinama ili mudrostima kojih se valja, s vremena na vrijeme, podsjetiti. Neobično je i zanimljivo kad mlada osoba može ponuditi tako iskustveno razmišljanje koje ne sliči nekim parolama ili rečenicama istočnjačkih mudraca, već prirodno teče lijepo usklađenim mislima i dijalozima.

Znalački izgrađeni odnosi među likovima mijenjaju se sukladno razvoju priče ili je priča razvijena upravo mijenjanjem odnosa među likovima, svejedno je što je od toga prvo. Važan je dojam što ga nosimo čitajući Sarinu sudbinu i nakon što zaklopimo korice knjige. Važno je je li pisac uspio probuditi u nama nešto što neće uvenuti dan nakon vraćanja knjige na policu.

Tamara Kučan također umije i ljubav napisati nekim novim rječnikom. U drami punoj različitih strahova ljubav se piše bijegom u krajnosti, ludilom, požrtvovnošću i razumom istovremeno. Njene emocije vrlo sugestivnim pisanjem stižu do čitatelja i ostavljaju nam ljubav i tugu, strah i nesigurnost, gađenje i prezir.

Samo naizgled jednostavno, ovo je kompleksno i višeslojno štivo, istovremeno teško i odlično, to je priča koja istodobno nudi stidljiv pogled djevojke i psihologiju kurve. Scene seksa, napisane bez nepotrebnih vulgarnosti, dojmljive su kao i transformacije junakinje, kao i njeno raspadanje i traženje puta povratka kući. Lako zamislivo ludilo odmata se poput filma u čitateljskoj mašti.

Ovo je moderan roman o ljudima i njihovim sudbinama, putovima koje izabiru ili njima putuju bez izbora. To je odličan uradak mlade autorice čijim se novim stranicama tek trebamo veseliti. Siguran sam da joj ideja, u svijetu u kojem živimo, neće nedostajati.

‘Ideje ne umiru sa ljudima. Ideje ostaju.’

Tagged: , , , , , , ,