Boris Ljubičić: Slike vremena – dizajn i politika

U utorak, 28. lipnja u 19 sati, u HDD galeriji (Boškovićeva 18, Zagreb) otvara se izložba pod nazivom ‘Boris Ljubičić: Slike vremena – dizajn i politika’.

Izložba obuhvaća dizajnerske radove nastale od 1970-ih do 2000-ih godina koje povezuje tema politike, u rasponu od plakata, preko vizualnih identiteta, kampanja i objekata u javnom prostoru, do samoiniciranih projekata i novinskih tekstova.

U večeri otvorenja održat će se i [D]RAZGOVOR s Borisom Ljubičićem u kojem će se razgovarati o istim ovim temama, a ulaz je slobodan.

Izložba, koja je dio serije koja obrađuje pojedine tematske segmente Ljubičićevog dizajnerskog opusa, ostaje otvorena do 21. srpnja, a njen kustos je Marko Golub.

Izložba Slike vremena – Dizajn i politika nastavak je postupnog procesa obrade golemog i značajnog opusa dizajnera Borisa Ljubičića od ranih 1970-ih do danas, putem serije izložbi i publikacija koje su dosad tematizirale vizualne identitete (izložba Simbol, znak, logo, brend, 2018; i knjiga Logo protiv kaosa – Identitetski dizajn Borisa Ljubičića, 2019.), dizajnerski projekt VIII. Mediteranskih igara (Dizajn projekt: VIII Mediteranske igre, Split 1979., 2013.) i cjeloviti vizualni identitet države (izložba New Look Croatia, 2013.). Ova, četvrta izložba po redu dolazi upravo u godini kada će Ljubičić primiti Nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo, a donosi kritičku refleksiju na radove koji su od ranih godina Ljubičićeve karijere više ili manje eksplicitno doticali politička i društvena pitanja, koja su jedna od središnjih u njegovom dizajnerskom radu. (Marko Golub)

M.G. / Foto: Boris Ljubičić promo


Izložba dizajnera Borisa Ljubičića u Berlinu


Tagged: , , , , , , , , ,