Monografija dubrovačke slikarice Dubravke Lošić

U prepunoj dvorani Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti održano je zagrebačko predstavljanje monografije Dubravke Lošić.Nakon uvodnog pozdrava ravnatelja Muzeja, Branka Franceschija, o monografiji su govorili Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik; Margarita Sveštarov Šimat, povjesničarka umjetnosti i autorica monografije; Dominic Horn, grafički dizajner; Damir Fabijanić, fotograf te umjetnica osobno

Podršku umjetnici i njezinu timu dale se brojne osobe kulturne scene kao Dagmar Meneghello, Goranka Vrus Murtić, Ranko Murtić, Vedrana i Ivica Prlender, Paulina Jazvić, Joško Eterović, Boris Ljubičić, Vladimir Gojun, Josip Tešija…

Monografija Dubravke Lošić kapitalno je izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku od 480 stranica, autorice Margarite Sveštarov Šimat, bogato ilustrirano s više od 500 fotografija Damira Fabijanića uz još niz fotografskih imena poput Veronice Arevalo, Damila Kalogjere, Mile Kovača, Željka Šoletića, Nine Šolića i Željka Tutnjevića. Autor je grafičkog dizajna Dominic Horn, mladi njemački dizajner i arhitekt. Fotografije su pripremljene za tisak u fotostudiju Iće i piće. Redaktorice su Dunja Pavlović i Dubravka Lošić, a lektorica je i korektorica Dunja Pavlović. Graham McMaster preveo je monografiju na engleski, a suradnik za jezik bio je Davor Lilić. Monografiju, koja izlazi u ekskluzivnom izdanju od 500 primjeraka, tiskala je Printera Grupe iz Zagreba, a nakladnik je Umjetnička Galerija Dubrovnik. Knjiga je objavljena uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija.

Knjiga uključuje iscrpnu stručnu analizu opusa Dubravke Lošić od samih početaka i prvih izložbi 1983. godine do najnovijih djela. Obrađeni su brojni ciklusi umjetnice prepoznatljive po originalnosti, uz pojašnjenja u kontekstu zbivanja na aktualnoj svjetskoj i domaćoj likovnoj sceni.

Monografija sadrži 10 poglavlja i 66 tekstova, uključujući detaljan životopis slikarice, popis samostalnih i najvažnijih skupnih izložbi u zemlji i svijetu, kompletan popis djela ostvarenih u području scenografije, kostimografije i interijera te opsežnu bibliografiju i literaturu.

Rad na monografiji počeo je 2016. godine. ‘To je bilo istraživanje vlastitoga rada, više od 2000 fotografija. Vraćala sam se u prošlost što sam stvarno mislila da neću nikada. Sam rad na knjizi shvatila sam kao izazov koji je postao svojevrsni užitak’, rekla je Dubravka Lošić.

‘Njezino je stvaralaštvo bezmjesno (atopično), plutajuće, imaginarno; teško se opisuje; ne može se svrstati u doživljaju, po stilskoj pripadnosti i osjetilnosti. Stvarala ga je i stvara opsesivno: kao nužnost da se pronađe oblik neiskazivom, onom što se buni, uzbuđuje, traumatizira ili usrećuje; onom što živi u nesuglasju s nama, u nama i dolazeći izvana, raspoznajući se u dubini i zadobivajući smisao samo kada dobije oblik; kao kontejner oblika i u njemu sadržanog onoga što nadopunjuje naš manjak ili vraća izgubljeni višak; iz drugosti prostora koji je u nesvjesnom i intuitivnom, a izveden na površinu postaje metaforički dišući stvor svijeta’, zapisala je Margarita Sveštarov Šimat.

A. P. / Foto: John PavlishTagged: , , , , , , , , , , ,