Gallimardova monografija slikara Slavka Kopača

U Galeriji Bačva u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu predstavljena je monografija Slavka Kopača ‘Ombres et matières – Shadows and Materials’, koju je izdala renomirana francuska izdavačka kuća Gallimard.Predstavljanje je održano u sklopu dvodnevnog međunarodnog stručnog simpozija ‘Slavko Kopač – u potpunosti slobodan’ te izložbe koja traje do 27. ožujka,

Nakon uvodne riječi Tamare Floričić (predsjednice udruge ArtRencontre) i Tomislava Buntaka (predsjednika HDLU), monografiju su publici predstavili: povjesničarka umjetnosti Susan Power, autori monografije Pauline Goutain (Musée d’Art Roger-Quilliot), Roberta Trapani (Sveučilište Paris Nanterre) i Fabrice Flahutez (Sveučilište Jean Monnet, Saint-Étienne Lyon) uz moderatoricu Anitu Ruso Brečić (kustosicu izložbe Kopač).

Slavko Kopač i Jean Dubuffet

Renomirana francuska izdavačka kuća Gallimard, osnovana 1911., izdala je dvojezičnu monografiju o Kopaču koja je od siječnja 2022. godine dostupna u knjižarama diljem Europe. Upravo je Gaston, Gallimardov osnivač, 1948. ustupio prostore uz svoju izdavačku kuću u Parizu udruženju Compagnie de l’art brut čiji su osnivači Jean Dubuffet i André Breton. Odmah po Kopačevu dolasku u Pariz 1948., Dubuffet ga je imenovao kustosom zbirke Art bruta, koja se od 1975. nalazi u Lausannei i broji preko 70.000 radova. Art brut (sirova umjetnost) zagovarala je odricanje od konvencija i kanona te je promicala umjetnost blisku umjetnosti djece kakvu ne nalazimo u galerijama i muzejima.

Izdavanje ove monografije potvrđuje ponovno probuđeni interes za Kopača, ali i međunarodni značaj umjetnika koji je većinu svog života živio i stvarao u Parizu. Tome doprinosi i činjenica da je francuski Nacionalni centar umjetnosti i kulture Georges Pompidou odlučio u svoje zbirke uvrstiti nekoliko radova Slavka Kopača te pripremiti izložbu posvećenu njegovu radu. Time Kopač postaje prvi hrvatski umjetnik kojemu Gallimard izdaje monografiju, a Pompidou posvećuje izložbu.

Knjiga ‘Ombres et matières – Shadows and Materials’, osim povijesnoumjetničkih analiza i valorizacija, doprinosi i poznavanju Slavka Kopača donoseći intervju s Annie le Brun suprugom našeg poznatog pjesnika nadrealista Radovana Ivšića. Osim što su supružnici prijateljevali s Kopačem, čak su i živjeli u istoj ulici u predjelu Montmartrea. U knjizi se nalazi i intervju s Pierrom Chaveom, sinom Alphonsea Chavea, koji je u Vanceu imao galeriju Chave u kojoj su izlagali i Kopač i Dubuffet.

Osim toga, u novoizdanoj knjizi nalazi se transkript Kopačeva intervjua s Lidijom Tocilj za radio emisiju ‘Susreti i poznanstva’ (Hrvatski radio) iz 1984. kao i intervju s Mirkom Galićem iz 1982. Uz bogati pregled umjetnikova života i stvaralaštva, knjiga donosi i arhivske dokumente kao što su korespondencije između Kopača i Bretona.

Slavko Kopač rođen je u Vinkovcima 1913. godine. Diplomirao je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Zagrebu 1937., a zahvaljujući stipendiji francuske vlade boravio je na usavršavanju u Parizu. Nakon akademije, od 1943. do 1948. studirao je povijest umjetnosti u Firenci, kada odbacuje akademizam i ulazi u krug najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća. Od 1948. godine trajno se nastanjuje u Parizu, gdje je zajedno sa Jeanom Dubuffetom, Andréom Bretonom i Michelom Tapiéom osnovao Compagnie de l’Art Brut, te je 30 godina bio voditelj i kreator istoimene kolekcije. Blisko je surađivao s Andréom Bretonom, koji mu je organizirao izložbe u svojoj galeriji À L’Étoile scellée. Michel Tapié ga je uvrstio u svoju knjigu Un Art Autre u kojoj se Kopač nalazi kao jedan od začetnika Informela. Izlagao je u Zagrebu, Firenci, Rimu i Parizu.

HDLU


Tagged: , , , , , , , , , ,