Boškinac: Uspješna vinarija, hotel, restoran…

U prostoru HKD Napredak u Zagrebu predstavljena je vinarija Boškinac iz Novalje na otoku Pagu.Vlasnik vinarije je poznati ugostitelj Boris Šuljić, koji je početkom ovog stoljeća odlučio na svojoj starini sagraditi novi podrum s modernom preradom grožđa. Istovremeno, u jednoj od rijetkih zelenih oaza na otoku Pagu, Novaljskom polju, zasadio je oko 30.000 trsova gegića, chardonnaya, cabernet sauvignona, cabernet blanca i merlota. Tradicionalna sorta ovoga kraja gegić presađen je iz Povljane a popularnu otočku žuticu, jedino vino ondje, sačinjavali su još trbljan, višan i topol. Već prve ozbiljnije berbe pokazale su potencijal crnih sorti, a Šuljić se od početka odlučio za klasičnu bordošku kupažu.

Vino Boškinac (cuvée merlota i cabernet sauvignona) 2006. i 2007. doilo je visoke ocjene na nekim prezentacijama. Od tada to je prvo vino kuće, ali je kroz dvadesetak godina Šuljić došao i do odličnih bijelih kupaža: Grand Cuvée, orangea Ocu i pjenušca Viaz.. U međuvremenu, unajmio je vinograde s crnim sortama na području Posedarja. Time je upotpunio ono što je zamislio kao svoj vinski portfelj i zaokružio količine na oko 40.000 butelja godišnje od čega je gotovo trećina perjanica vinarije Boškinac Cuvée.Pjenušac Viaz 2018 (od iskrivljenog talijanskog viaggio) mješavina je gegića, chardonnaya i ugni blanca. Zanatski besprijekorno napravljen s mirisom bijelog voća. Grožđe se bere ranije (već oko Velike Gospe) da bi se sačuvale kiseline, a tu je vrlo bitan ugni blanc (u Italiji trebbiano veneto). Vrlo užitan pjenušac s cijenom od 110 kuna u podrumu.

Bijeli Grand Cuvée 2020 s 12,5% alkohola (debit, chardonnay i sauvignon na sur lieju pomiješani s gegićem i pošipom). Vino je odležalo u novim barrique bačvama od 500 litara, a Šuljić pojašnjava: ‘Ovo je vino odraz naše želje da ozbiljno tretiramo bijele sorte u vinogradu uz nadopunu s pošipom i ugni blancom. Mislim da smo u tome uspjeli. Cijena u podrumu je 240 kuna. Opći je zaključak da ovo vrlo ekstraktno vino može rasti i da će svoj vrhunac doživjeti za dvije-tri godine. Sommelier Tomislav Jakopović na to je dodao: ‘Vino je slasno, mineralno, čvrsto, s lijepim taninima. Osjetim bijelo i žuto voće’.

Luzar Rosé 2020 s 13,5% alkohola (u lokalnom rječniku ruža) strukturnije je vino i, kako kaže vinar, malo više foody. Bez maceracije rađeno je s grožđem iz Posedarja i Nadinskog polja. Etiketu s motivom ovce u rekordnom vremenu izradio je studio Sudar, a crtež Vedran Valens. Osnovni logo Boškinca, pak, realizirali su Bruketa i Žinić. Inače, kako je objasnio Šuljić, popodnevna pobožnost u crkvi se također naziva luzar. Cijena u vinariji je 75 kuna.Ocu, orange iz 2020., nastao od gegića, prava je posveta pokojnom ocu. Ova sorta traži puno truda u uzgoju, nije hermafrodit, kompliciran je u razvoju, malog roda i puno ovisi o vremenskim prilikama. Grožđe je brano ranije i birane su samo zdrave bobice. Maceracija je trajala tri tjedna. Korištene su 500-litarske bačve u kojima je vino bilo godinu dana. Šuljić berbu iz 2015. smatra svojim najboljim vinom. Svaki grozd je prošao ručnu kontrolu. Vinar ga je od 2012., kada ga je radio prvi put, do 2020. ukupno napravio samo u četiri berbe. U ovoj posljednjoj proizvedeno je 5000 boca.

Lasina 2021 je jedna od najpotentnijih dalmatinskih crnih sorti. Mnogi je uspoređuju sa svjetski relevantnim pinotom crnim  Grožđe je iz Oklaja od vinogradara Ivice Džape, a brano je u listopadu. Nekada su, ne znajući puno o vinu, u Dalmaciji dodavali grožđe da ga alkoholno pojačaju i potamne, jer im je smetala svijetlo crvena boja. Sorta je ovo s ogromnim potencijalom, pa je vina Šuljić namjerava raditi u većoj količini od sadašnjih 1000 litara. Sedam dana je macerirano i stavljeno u rostfrajne bačve. Za ovu priliku je natočeno nekoliko butelja, a vino će još odležavati kad se napuni u boce bar tri mjeseca. Miris i okus mu je po crvenom koštunjičavom voću, najviše po višnji. Bit će još bolje kroz godine, a cijena u podrumu je 75 kuna.

I na kraju potočen je Boškinac Cuvée 2016 (55% merlot, 45% cabernet sauvignon). Ozbiljno vino iz prvih zasađenih vinograda kraj vinarije. Uvijek odležava dvije godine u drvu, uglavnom je to francuski hrast. Za ovakvo vino biraju se godine i ako je bilo jako kišno ili posolica pojedinih godina, tada ga ne rade. Sommelier Jakopović ovako ga je okarakterizirao: ‘Ova slatkoća u vinu je zapravo zrelost tanina. Svileni su i ima ih puno. Vrlo elegantno vino zavidne strukture, dugačko, pamtljivo.’

Boris Šuljić je otkrio svoju vinsku i poslovnu filozofiju: ‘Jedna generacija se ne bi trebala zanositi osvajanjem velike pozicije u tržišnom smislu. Važno je da se izgrađuje know how, povjerenje… Važna je vjera u to da što radiš ima smisla, nitko te nije tjerao. Ne znam da li me moja ustrajnost učinila boljim, ali me učinila jačim i ustrajnijim. U poduzetništvu postoji više kategorija energenata, važno je odabrati one koje tebi odgovaraju i koje će na kraju dati rezultat’.

Boškinac je i naziv boutique hotela na Pagu, koji je prije pandemije korone imao odličnu popunjenost, a još 2007. su dobili Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice. Također i prvog Adriana (najbolji mali hotel u Hrvatskoj) u anketi Slobodne Dalmacije. Boškinčev vrlo poznati istoimeni restoran dobio je Michelinovu zvjezdicu 2020. godine i ušao u društvo sedam odabranih restorana u Hrvatskoj. Sve to Boris Šuljić je uspio sa svojom obitelji i suradnicima postići u posljednja dva desetljeća.

V. M. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , , , ,