Zagrebačka gastronomska oaza, restoran Botanist, priredio je još jednu u nizu gurmanskih večeri, ali ova s vinarijom Josić zaista je bila posebna.
Specijalitete Slavonije i Baranje u pet sljedova osmislila je originalna kuharska ekipa. Na čelu im je bio vinar Damir Josić, koji se u posljednje vrijeme ozbiljno profilirao kao chef. Nakon što je sa svojim vinima iz Baranje postigao gotovo savršenstvo, potražio je novi izazov u kuhanju. Iako ga je kuhanje oduvijek zanimalo, pa ga je prakticirao i u svom restoranu u Zmajevcu, odlučio se usavršiti u Italiji. Stekao je diplomu na prestižnoj Alma la scuola internazionale di cucina Italiana u Parmi.

Podizanje ugostiteljskog posla na višu razinu nije ostalo neprimijećeno. Restoran Vinarija Josić, kako se službeno zove, nedavno je u izboru Gault&Millau Croatia proglašen najboljim u Slavoniji i Baranji. To je jedno od najvažnijih priznanja struke, čiji međunarodni inspektori anonimno posjećuju restorane objektivno prosuđujući njihovu kvalitetu i uvrštavaju ih u prestižni vodič.
Drugi šef kuhinje Tomica Đukić ipak ima nešto više iskustva u profesionalnom kuhanju od Josića. Šira javnost ga pamti i kao glavnog kuhara hrvatske nogometne reprezentacije (u doba dok je pobjeđivala). Desna ruka u kuhinji mu je Danijel Biro, a sa sobom su iz Baranje poveli sommeliera Albina Smiljana, koji je napravio izbor vina uz svaki slijed.
Antonio Križić, domaćin restorana Botanist, poznat je po tome što u svojoj gastro-oazi rado okuplja ljude, pa se tako i za ovu prigodu tražila stolica više. Jelovnik se na prvi pogled mogao činiti da nema puno veze sa Slavonijom i Baranjom, no to je bio samo privid. Osnovne namirnice su vrlo karakteristične za to podneblje, a kuhari su ih dodatno obogatili sastojcima koji su jela digli na fine dining razinu.
Goste je kao aperitiv u čašama dočekao Cru Cru, blanc de blancs pjenušac od chardonnaya, koji je bio izvrsna uvertira u početak druženja, a onda je uz lagane zvuke tamburice slijedila eksplozija okusa jela i vina. Uz desert je učinjena iznimka, pa je umjesto nekog slatkog vina, posluženo vrhunsko belgijsko pivo s aromom višnje.

Konfitirani dimljeni tolstolobik, listići cikle, agrodolce, kremasta salata od krumpira, chimichurri umak
(Graševina Superiore 2023, polusuha)
***
Batat raviol, sauvignon blanc umak, sous vide file soma na maslacu
(Sauvignon blanc 2023, suhi)
***
Rižoto od fazana sa šafranom, sitno od čvaraka s feferonom, krema od kruške sa zvjezdastim anisom, mikro zelenje s vinaigrette umakom a la bergamot
(Muškat žuti 2024, polusuhi)
***
Sporo pečena janjeća koljenica, umak od konjaka i vrganja, aromatizirana zelena jabuka s citrusima, julienne krastavci
(Cabernet franc 2021/2022 nefiltrirani)
***
Hrskavi pistachio, amarena
(pivo Kasteel Rouge)
Mustafa Topčagić / Foto: FAMA i Toni Fereža