Braco Dimitrijević u Galeriji Contra

Uz nedavno otvorenu retrospektivu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u intimnom prostoru galerije Contra (Frankopanska 22) posjetitelji će moći razgledati izbor od desetak radova Brace Dimitrijevića, a riječ je većinom o akvarelima, kojima se autor predstavlja i kao slikar, zatim jednog ulja na platnu, te velike fotografije poznate instalacije.Počevši od 1976. Braco Dimitrijević za svoje instalacije koristi djela starih i modernih majstora koje naziva ‘Posthistorijski triptisi’. Tijekom više od četiri desetljeća BracoDimitrij ević napravio je oko 500 ‘Triptychos Post Historicus’ instalacija u mnogim muzejima uključujući: Tate Gallery London, Guggenheim Museum New York, Louvre, Centre Georges Pompidou, Pariz; Museum Moderner Kunst, Beč; Musée d’Orsay, Pariz…

Službeno otvorenje izložbe Brace Dimitrijevića uz druženje i domjenak bit će u 19 sati, ali će galerija biti otvorena za posjetitelje već od 17 sati, jer je izložba uvrštena u program manifestacije Reli po galerijama. To je manifestacija koja okuplja i mapira galerije u hrvatskim gradovima kako bi umjetnicima i umjetničkim prostorima pružila veću vidljivost.

Braco Dimitrijević rođen je 1948. godine u Sarajevu. Od 1968. do 1971. pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirao na Odsjeku za slikarstvo. Završio je postdiplomski studij na London University of Arts na Saint Martin’s School of Art u Londonu, kao stipendist British Councila. Godine 1976. odlazi u Berlin na rezidencijalni program DAAD-a. Godine 1978. primio je nagradu Jean Dominique Ingres Akademije Muséologie évocatoire i glavnu nagradu Umjetničkog vijeća Velike Britanije. Odlikovan je i ordenom Viteza reda umjetnosti i književnosti 1992. (Chevalier des Arts et des Lettres) u Parizu, dobitnik ABO d’Oro u Rimu 2005., te odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 2008.

G. C.


Braco Dimitrijević u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti


Braco Dimitrijević: Retrospektiva u MSU

Tagged: , , , , , , , , , , , ,