Braco Dimitrijević u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

‘Braco Dimitrijević – retrospektiva’ naziv je izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu na kojoj će, od 27. travnja do 21. lipnja biti pokazane najvažnije faze u stvaralaštvu svjetski poznatog umjetnika, pionira konceptualne umjetnosti.

U donjem dijelu izložbenog prostora nalaze se rani radovi Brace Dimitrijevića (1948.): slike koje je naslikao kao desetogodišnjak, kao i one kasnije slikane na Pollockov način, ‘Zastava svijeta’ (1963.) – krpa za čišćenje bojom umrljanih kistova istaknuta na brodu umjesto nacionalne zastave, fotografije „slučajnih akcija“ kada preko kutije s mlijekom ili prahom prijeđe slučajno vozilo i ‘modelira’ sliku, fotografije na kojima B. D. oponaša djelovanje nekog čovjeka i serija preuveličanih fotografija ‘Slučajnog prolaznika’ koje je vješao po fasadama u mnogim gradovima.

Svakako je za povijest zagrebačkog MSU (nekadašnja Galerija suvremene umjetnosti na Katarininu trgu u sklopu Galerija grada Zagreba) znakovita potvrda koju je potpisao tadašnji direktor Božo Bek, a koja glasi: ‘Potvrda kojom se potvrđuje od strane Galerije suvremene umjetnosti da je drug Braco Dimitrijević spavao u ovoj galeriji u vremenu od 16 do 19 sati dana 17. VII 1971.’

Gornji izložbeni prostor ispunjen je radovima iz ciklusa ‘Posthistorijski triptisi’ (Tryptichos Post Historicus), gdje su osmišljene kombinacije predmeta različitog podrijetla: fotografija (poznate ličnosti), viola i kokos, čamac ispunjen cipelama s velikom fotografijom, fotografija, trombon i kokos i slično, čime povezuje prirodno i umjetno (umjetničko). Također se mogu vidjeti fotografije takvih djela osmišljenih u drugim muzejima, skice za te radove izvedene u akvarelu, kao i fotografije serije radova u sklopu kojih u kaveze s divljim životnjama smješta umjetnička djela.

Posebno je zanimljiv ambijentalni rad ‘Lascaux 3000’, u kojem interpretira slikarije u poznatoj prethistorijskoj spilji povezujući polokovski crtež i crteže leoparda, te slika na kojoj su zajedno radili Paik, Beuys, Hamilton i Kounelis.

Tijekom polastoljetnog djelovanja, Dimitrijević je ostvario brojna umjetnička djela (postoje i u postavu MSU), međutim dobrim odabirom i odličnim likovnim postavom (B. D. i Snježana Pinatrić) na ovoj se izložbi može u potpunosti sagledati njegova posebnost u okviru suvremene likovne umjetnosti.

Olga Vujović


Braco Dimitrijević: Retrospektiva u MSU

MSU: 20 godina od demonstracija za Stojedinicu
 

MSU: Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti
Tagged: , , , , , , , , , , ,