MSU: 20 godina od demonstracija za Stojedinicu

Prošlo je dvadeset godina od najvećih građanskih demonstracija za slobodu medija i javne riječi, koje su održane 21. studenoga 1996. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kad je 120.000 građana pružilo podršku Radiju 101. Veličanstvenim demonstracijama, najvećima u novijoj hrvatskoj povijesti, Stojedinica je te noći spašena od gašenja, a zahvaljujući do tada neviđenoj podršci domaće i međunarodne javnosti, uspjela je sačuvati svoju vlasničku i programsku neovisnost.stojedinica-msuTu veliku obljetnicu svečanim su događanjem u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) obilježili Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i tjednik Nacional, ujedno i inicijator cijele manifestacije. Večer je započela prikazivanjem dokumentarnog filma ‘Dan nezavisnosti Radija 101’ u režiji Vinka Brešana, a nakon toga za brojne uzvanike otvorena je izložba fotografija Ratka Mavara, Janka Belaja, Waltera Sirotića i Damila Kalogjere, četvorice renomiranih fotografa koji su svojim kamerama zabilježili te povijesne trenutke 1996. godine.

Uz predsjednika HND-a Sašu Lekovića, koji je prisutnima rekao ‘neće moći ove noći’, istaknuvši da se ono što se dogodilo Stojedinici više ne može ponoviti, okupljene je pozdravio i direktor i glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, tadašnja glavna urednica Radija 101, a sadašnja novinarka i kolumnistica Nacionala Zrinka Vrabec Mojzeš, te predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Jasen Mesić koji je i otvorio izložbu.

Na poziv tjednika Nacional, MSU je posjetio i premijer Andrej Plenković, koji je sa zanimanjem razgledao izložbu. Prisustvovao je i Mate Granić, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, inače sudionik zbivanja vezanih uz događaj koje se te večeri obilježio, te drugi neposredni svjedoci događanja kao što su Stipe Mesić, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak i tada visoki policijski dužnosnik Vladimir Faber.

Brojni uzvanici su se uz film, izložbu a kasnije i koncert Psihomodo popa, Ede Maajke, Zadruge, Maxa Juričića i Dino Dvornik Tribute benda, prisjetili noći koja je počela mijenjati hrvatsku medijsku scenu.

V. V. / Foto: Saša Zinaja


stojedinica-demonstracije-foto-ratko-mavar

20. obljetnica demonstracija protiv gašenja Stojedinice


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,