Brechtov film o radničkim pravima na Kratkim slikama

Jedan od najpoznatijih svjetskih dramatičara i kazališnih autora, Bertolt Brecht, 1932. napisao je scenarij za film ‘Kuhle Wampe: Kome priprada svijet’, a kojega je režirao bugarski redatelj Slatan Dudow, inače asistent Fritzu Langu na filmu ‘Metropolis’.brecht-kuhle-wampe‘Kuhle Wampe’ govorio o nezaposlenosti u doba Weimarske republike. Često ga se svrstava u filmove propagande koji promoviraju solidarnost unutar radničke klase. Film je zabranjen 1932. pod optužbom da obezvrjeđuje predsjednika, pravni sustav i vjeru, ali zahvaljujući protestima zabranu je zamijenila izrezana verzija filma. Film je ostao nedostupan godinama nakon Drugog svjetskog rata, a možete ga pogledati 16. prosinca (19.30 sati) u MM centru u Zagrebu, u sklopu projekta Kratke slike.

U središtu je filma berlinska radnička obitelj koja usljed nezaposlenosti i besparice uzrokovane finacijskim kolapsom u zemlji ostaje bez krova nad glavom te seli u šatorsko naselje Kuhle Wampe u predgrađu Berlina. Ekonomske sile utječu na njihov život i odnose, kao i na živote njihovih sunarodnjaka u potrazi za poslom. Motivi socijalne nepravde, solidarnosti i nemogućnosti ostvarenja prava na rad provlače se kroz svaku sekundu filma. Kulminacija društvene mudrosti malog čovjeka i samog filma vidljiva je u završnoj sceni, koju je režirao sam Brecht, u kojoj putnici u vlaku raspravljaju o svjetskoj financijskoj krizi pitajući se ‘Tko, onda, može promijeniti svijet?’, ‘Oni kojima se ne sviđa’, odgovara netko.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC i redovni filmski program MM centra, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Održavaju se od 2015. svakog četvrtka u MM centru, kinu koje već 40 godina prezentira nezavisnu kinematografiju, umjetnički i eksperimentalni film.

K. P.


Majka Courage i njezina djeca
HNK Split: Brechtova Majka Courage i njezina djeca

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,