Brešanova Mrduša Donja u Beču

U nedjelju, 8. ožujka na pozornici bečkog kazališta Theater Akzent pred rasprodanom dvoranom gostuje zagrebačko kazalište Kerempuh s predstavom Ive Brešana ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’ u režiji Vinka Brešana.
Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja (foto Maja Kljajić)Jedan od najvećih domaćih i regionalnih festivala specijaliziranog teatra Dani satire Fadila Hadžića prošle je godine u Satiričkom kazalištu Kerempuh započeo premijerom ‘Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja’ autora Ive Brešana, jednog od najznačajnijih domaćih satiričara koju je režirao Vinko Brešan. Riječ je o kazališnoj reinterpretaciji Brešanova kultnog teksta, najpoznatijeg primjera komedije sa strukturom ‘teatra u teatru’ u domaćoj dramskoj literaturi. Ovdje se, unutar paradigme Hamleta i svega onog što on predstavlja, prokazuje sav apsurd jednog društvenog poretka i, uopće, vlasti kao takve. Podvojenost likova i konteksta čini ovaj predložak vrelom inspiracije za bogatu kazališnu igru. Ona je u Kerempuhu već izvedena, u režiji Mustafe Nadarevića, i to s iznimnim uspjehom te je odigrana preko dvije stotine puta i postala je jedna od amblematskih predstava ovog teatra. Specifičnost ovog projekta jest upravo propitivanje njegove snage u novim socio-političkim okolnostima. Vinko Brešan je predlošku pristupio kroz jedno novo čitanje pretvorivši ga u kazališno-fenomenološko istraživanje gdje se, nakon dvadeset godina, ponovno pronašao ključ za aktualno postavljanje ovog klasika domaće satirične literature, slobodno možemo ustvrditi, i Brešanove najpopularnije komedije. Riječ je o predstavi koja prilikom svake izvedbe doživljava izniman uspjeh i ovacije kako na sceni matičnog kazališta Kerempuh tako i prilikom mnogobrojnih gostovanja.

Na 38. danima satire Fadila Hadžića osvojila je Veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini, Željka Udovičić osvojila je nagradu za dramaturgiju dok su glumačke nagrade dobili Goran Navojec, Filip Detelić i Borko Perić. Na 3. Bobijevim danima smijeha Glumačke družine Histrion, Goranu Navojcu je za ulogu Mate Bukarice dodijeljena Nagrada za najbolju mušku ulogu.

K. K. / Foto: Maja Kljajić

Tagged: , , , , , , , , , , ,