Broj 55 pobjednik 8. Vukovar Film festivala

Članovi žirija u sastavu Milena Zupančič, slovenska filmska, kazališna i televizijska glumica, Daniel Rafaelić, povjesničar i filmski kritičar, i Branka Sömen, filmska kritičarka, predsjednica žirija, odgledali su 8 dugometražnih i 8 kratkih igranih filmova te 14 dokumentarnih filmova u konkurenciji 8. Vukovar Film festivala.
Broj 55
Žiri je sve nagrade donio jednoglasno, a to su: Zlatni šlep za najbolji dokumentarni film 8. Vukovar Film Festivala pripao je mađarskom filmu ‘Overdose – Utrka za snom’ redatelja Gabora Ferenczija. Autor kroz karijeru trkačkog konja uvjerljivo i lucidno daje sliku cjelokupnog društva, manipulacija, prevara i problema, podmetanja i namještanja. Nagradu redatelju uručiti će Dario Borovac, izvršni direktor tehnike u Hrvatskom telekomu – glavnom pokrovitelju Vukovar film festivala. Glavni pokrovitelj nagrade u iznosu od 1000 eura je PBZ American express.

Zlatni šlep za najbolji kratki igrani film 8. Vukovar Film Festivala pripao je mađarskom filmu ‘Moj vodič’ redatelja Barnabasa Totha. U 12 minuta autor pokazuje cijeli jedan život starijeg bračnog para: predvidiv,  monoton i dosadan, ali samo njihov, čije vrijednosti i nezamjenjivosti suprug postaje svjestan tek kada ga izgubi. Nagradu redatelju Tothu uručiti će član žirija Tomislav Papac izvršni direktor sektora razvoja odnosa s klijentima i marketinga PBZ card. Glavni pokrovitelj nagrade u iznosu od 500 eura je PBZ American express.

Zlatni šlep za najbolji igrani film 8. Vukovar Film Festivala pripao je hrvatskom filmu ‘Broj 55’ redatelja Kristijana Milića u produkciji Hrvatske radio televizije. Impresivan, žestok, nezaboravan, potresan i profesionalan ovaj film kroz istinitu priču o sudbini dvadesetorice hrvatskih vojnika koji upadaju u zasjedu, istodobno je metafora zla rata i neustrašivosti otpora, dakle upravo onoga što je najbolje poznato i prepoznato upravo u Vukovaru. Nagradu Goranu Radmanu, generalnom direktoru HRT-a i producentu filma, te Stanku Babiću, izvršnom producentu, uručiti će Igor Rakonić, direktor festivala.

Žiri je također odlučio da Posebnu nagradu dodijeli cjelokupnoj glumačkoj ekipi filma ‘Broj 55’ koju čine: Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Ivan Ožegović, Alen Liverić, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović i Asim Ugljen. Upravo ovim  primjerom potvrđeno je znano pravilo da nema malih i velikih uloga, samo da je kvalitetnih scenarija i talentiranih redatelja. Nagradu dijelu glumačkog ansambla Goranu Bogdanu, Darku Milasu i Slavenu Španoviću uručila je članica žirija, ugledna slovenska glumica Milena Zupančič.

Nagrada Krsto Papić za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu dodijeljena je redatelju Kristijanu Miliću za režiju filma ‘Broj 55’. Milić je bravurozno, superiorno redateljski nadahnuto i ljudski potresno kao i sam sudionik Domovinskog rata prikazao je sudbine boraca stapajući ih u univerzalnu ratnu poemu, a opet samo nama prepoznatljive sudbine. Nagradu Krsto Papić uručila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Žiri je predložio, a direkcija festivala prihvatila ideju da se od ove godine dodjeljuje Nagrada za životno djelo koja je pripala velikom hrvatskom glumcu Mustafi Nadareviću. On je jedan od onih glumaca zbog kojih već desetljećima osjećamo ponos – kako zbog njegovih filmskih i kazališnih uloga, njegova predanog rada na televiziji ali i kazališnih režija. Nadarević je čovjek ogromnog, neospornog i jedinstvenog talenta koji je odavno prerastao regionalne granice. Na nama je da mu zbog toga kažemo: ‘Mustafa, hvala ti!’, poručili su organizatori. I ovu nagradu uručila je ministrica Zlatar Violić.

VFF


Pročitajte još: Program 8. Vukovar Film Festivala , Svečano otvoren 8. Vukovar Film Festival


Tagged: , , , , , , , , , ,