Canneski pobjednik na 9. Vukovar film festivalu

9. Vukovar film festival, koji se održava od 24. do 29. kolovoza, između ostalih će premijerno prikazati francuski film ‘Cijena života / La loi du marché ‘ za koji je glavni glumac Vincent Lindon dobio nagradu za najboljeg glumca na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

Koliko je impresivna njegova uloga u ovom filmu govori i podatak da je u Cannesu potukao mušku glumačku konkurenciju među kojima su bili Tim Roth, Michael Fassbender, Colin Farrell, John Turturro, Michael Caine, Gabriel Byrne, Matthew McConaughey, Benicio Del Toro i drugi. U ovoj snažnoj socijalnoj drami koju je režirao Stephane Brize, Lindon glumi Thierrya, nezaposlenog 51-godišnjaka koji živi od socijalne pomoći, neuspješno pokušava naći posao, a istovremeno se trudi biti dobar suprug i otac. ‘Lindon vam slama srce dok ga gledate’, napisao je kritičar Varietyja za njegovu izvedbu, dok je kritičar Screena napisao za Lindona kako je ‘njegova izvedba čvrsta kao stijena’.

Festival u Vukovaru svečano će biti otvoren 24. kolovoza njemački film ‘Dok smo sanjali / Als wir träumten ‘ koji je ove godine prikazan u natjecateljskom programu Berlin Film festivala, a režirao ga je ugledni njemački redatelj Andreas Dresen koji je postao svjetski poznat nakon što je 2008. godine njegov film ‘Na sedmom nebu’ osvojio nagradu žirija u sekciji ‘Izvjestan pogled’ na filmskom festivalu u Cannesu. Radnja filma ‘Dok smo sanjali’ odvija se na periferiji Leipziga, ubrzo nakon kolapsa Istočne Njemačke. Rico, Daniel, Paul i Mark, donedavno pioniri s crvenim maramama oko vrata, odrastaju u turbulentnom vremenu ponovno ujedinjene zemlje. Jučerašnja pravila više ne vrijede. Noć se pretvorila u dan, a ulice su igrališta za avanture. Dečki se divlje provode, kradu automobile, eksperimentiraju s drogama, isprobavaju i novi swingerski klub. Otvaraju vlastitu diskoteku koju ubrzo zauzmu neonacistički skinheadsi. A svi imaju svoje snove: Rico želi boksačku karijeru, a Daniel sanja o velikoj ljubavi s Malom Zvijezdom, najljepšom djevojkom u povijesti Leipziga…

https://www.youtube.com/watch?v=21Xm3AbiduE
Kompletan program ovogodišnjeg filmskog festivala u Vukovaru biti će objavljen 17. kolovoza, ali već do sada odbjavljeni naslovi garantiraju da će i ove, kao i prošle godine, Vukovar film festival prikazati najbolju selekciju filmova koja se može vidjeti u Hrvatskoj.

VFF


Vukovar film festival 2015
Hitovi s Berlinalea na Vukovar film festivalu

Tagged: , , , , , , , , ,