Hitovi s Berlinalea na Vukovar film festivalu

Vukovar Film festival ove godine premijerno donosi još dva filma koju se se ove godine natjecali za Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu, a to su epska drama ‘Kraljica pustinje’ (Queen of the Desert) kultnog redatelja Wernera Herzoga, te ’45 godina’ (45 Years) britanskog redatelja Andrewa Haigha za koji su Charlotte Rampling i Tom Courtenay nagrađeni na Berlinaleu Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu i najboljeg glumca.
Vukovar film festival 2015‘Kraljica pustinje’ zaokret je u karijeri 73-godišnjeg Herzoga koji je ovog puta opisao romantičnu dramu Gertrude Bell i stvorio film koji su kritičari ocijenili mješavinom ‘Engleskog pacijenta’ i ‘Lawrencea od Arabije’. Gertrude Bell (glumi je Nicole Kidman) bila je britanska spisateljica, avanturistkinja, špijunka i arheologinja. Početkom 20. stoljeća ona boravi na Srednjem istoku, u Teheranu postaje politički aktivna, prvo se zaljubljuje u britanskog diplomata Henryja Cardogana (James Franco), a nakon raskida veze upoznaje narednika Lawrencea (Robert Pattison), kao i još jedno vojno lice, Charlesa Doughty-Wyliea (Damian Lewis). I dok joj je ljubavni život nesređen, politički je tako utjecajna da među pustinjskim plemenima dobiva nadimak ‘kraljica pustinje’.

Najveći svjetski filmski festivali nemaju običaj nagraditi glumce iz istog filma, tako da su nagrade i za Charlotte Rampling i za Tom Courtenaya za uloge u filmu ’45 godina’ bile prava senzacija. A to samo govori o kako se sjajnim ulogama i sjajnom filmu radi. Oni glume Kate i Geoffa, bračni par koji se priprema za proslavu 45. godišnjice braka. Međutim, Geoff saznaje da je njegova bivša djevojka Katja, nestala prije 50 godina u švicarskim Alpama, pronađena mrtva i zamrznuta. Kate je znala za nju, ali tek sada saznaje da su bili zaručeni. Postaje nesigurna i ljubomorna, a njihov naoko skladan brak počinje se raspadati.

Nakon što je već objavljeno da će premijeru na 9. Vukovar film festivalu, koji se ove godine održava od 24. do 29. kolovoza, imati novi film Woodyja Allena ‘Nerazuman čovjek’ te rumunjski ‘Bravo!’ za koji je redatelj Radu Jude dobio nagradu za najboljeg redatelja na ovogodišnjem Berlinaleu, jasno je da će i ovogodišnji festival ponuditi najbolje filmove koje možete vidjeti u Hrvatskoj.

VFF


Bijeli Bog
Vukovar Film Festival u kinima
Tagged: , , , , , , , , , , , ,