Čarobna družba: Vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini

U petak, 11. prosinca u Etnografskom muzeju u Zagrebu otvara se izložba pod nazivom ‘Čarobna družba – vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini’. Rezultat je suradnje muzeja i samostalne umjetnice, nagrađivane fotografkinje Ive Lulić, koja će predstaviti vjerovanja u nadnaravna bića uz fotografije bajkovitih prizora Podravine.
Čarobna družba-Vilinsko koloIva Lulić, poznata po svojim fotografijama mitskih bića na izložbi predstavlja autorske fotografije inspirirane podravskim narodnim vjerovanjima. Riječ je autoričinu fotografskom projektu u kojem je diljem Podravine nadnaravna bića uprizorilo lokalno stanovništvo.

Ciklus fotografija izvrsno se uklopio u istraživanje Etnografskog muzeja temeljenog na kazivanjima suvremenih sugovornika, arhivske građe i drugih dostupnih izvora podataka o vjerovanjima u Podravini. Izložba pojedinačno obrađuje nadnaravna bića, vile i vilovnjake, coprnice, more, divlje dekle, vede, mrake, itd., vjerovanja u koja zauzimaju važno mjesto u tradicijskoj kulturi, a suvremeni trendovi modernog društva pokazuju kako su ovakve teme i danas iznimno dobro prihvaćene i popularne u cijelom svijetu.

Na izložbi svojim prikazima likova sudjeluju Zdenko Bašić, nagrađivani akademski filmski animator, Zdravko Tišljar, svestrani i priznati likovni umjetnik te nekolicina mlađih autorica – Marija Plečko, Petra Orbanić i Maja Jurjević.

Zvučna kulisa izložbe aranžirana od zvukova prirode autorsko je djelo Ive Vičića. Autorica izložbe i kataloga je kustosica Etnografskog muzeja Danijela Križanec Beganović. Autorica likovnog postava je Nikolina Jelavić Mitrović. Izložba će biti otvorena do 31. svibnja 2016. godine, a za vrijeme trajanja bit će popraćena brojnim događanjima, od radionica i stručnih predavanja, preko kazališnih predstava i bajkopričaonica do vilinskog bala i nagradnih igara.

F. M.


Iva Lulić-Krk otok vila
Iva Lulić: Krk – otok vila

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,