Čarobni Broadway u Komediji

Protekli tjedan bio je uistinu čaroban za sve obožavatelje mjuzikla. U organizaciji Američkog veleposlanstva i Kazališta Komedija, u hrvatsku metropolu doputovao je Bradley Dean, glumac i pjevač s Broadwaya kako bi zajedno s njihovim zvijezdama priredio glazbenu noć za pamćenje.

Koncert ‘Čarobni Broadway’ predstavio je glazbene brojeve iz najpoznatijih svjetskih mjuzikla, a nakon ovacija u prepunom zagrebačkom kazalištu, dan poslije ovaj je glazbeni program oduševio i Osječane koji su u dvosatnoj čaroliji uživali u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Vlatka Burić Dujmović, Mila Elegović, Renata Sabljak, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić i Đani Stipaničev pjevali su poznate brojeve uz orkestar Kazališta Komedija kojim je ravnao Krešimir Batinić. Voditeljica koncerta bila je Iva Šulentić, koncert majstor Melita Šafran, a scenaristkinja Lea Anastazija Fleger. Na koncertu u Zagrebu, između brojnih uglednih gostiju, nazočili su članovi diplomatskog zbora, a na samom se početku publici obratio veleposlanik SAD-a W. Robert Kohorst.

‘Getshemane’ iz mjuzikla ‘Jesus Chris Superstar’, brojeve iz ‘Aide’ te ‘I Got Life’ iz ‘Kose’ otpjevao je Đani Stipaničev kojega se posebno dojmila suradnja s američkim kolegom. ‘Biti na istoj pozornici s čovjekom koji je odigrao toliko uloga na Broadwayu bilo je jedinstveno iskustvo. Imali smo priliku u dva koncerta napraviti usporedbu i postati svjesniji vlastitih mogućnosti i vrijednosti. Bradley je dobio jednaku količinu energije od našeg ansambla kao što smo mi dobili inspiracije za svoje buduće kazališne projekte. Nadam se nekoj vrsti tradicije ovih suradnji te da ćemo imati ponovne zajedničke koncerte kao što su bila ova dva’, izjavio je Đani Stipaničev.

Sretna je bila i Mila Elegović koja je ovom prigodom zapjevala ‘I Don’t Know How To Love Him’ iz mjuzikla ‘Jesus Christ Superstar’, a imala je zadovoljstvo pjevati u duetu s Bradleyjem Deanom glazbeni broj ‘Suddenly Seymor’ iz mjuzikla ‘Little Shop of Horrors’. ‘Beskrajno sam sretna i zahvalna da je moj teatar iznjedrio ovaj projekt. Pjevajući, uživajući i u svom bivanju na sceni i u svojim fenomenalnim kolegama, ova dva koncerta su bili let u nebo. Bradley Dean je predivan umjetnik i dao nam je na sceni sve. Orkestar je bio savršen, a naš dirigent Krešo Batinić iskazao je ono što je u teatru: najvažnije, strast, viziju i hrabrost’, izjavila je Mila Elegović.

Prošli tjedan Bradley Dean održao je umjetničku radionicu za profesionalne pjevače i glumce u Jazz & Cabaret clubu Kontesa, koji su u zanimljivom radu mogli naučiti tehnike i otkriti male tajne umjetnika s brodvejskih pozornica. Vanda Winter oduševljena je znanjem talentiranog kolege s kojim je imala priliku zapjevati ‘Dangerous Game’ iz mjuzikla ‘Jekyll & Hyde’, a prenijela je – uz kolege Renatu Sabljak i Đanija Stipaničeva – djelić atmosfere iz ‘Aide’. ‘Bilo je prekrasno i na radionici i na koncertima. Nadahnjujuće i prekrasno iskustvo. Bradley Dean nam je pomogao da spoznamo koliko možemo, a možemo jako puno. Voljela bih da se ovakva suradnja nastavi i u narednim godinama’, izjavila je Vanda Winter.

Legendarni glazbeni broj ‘Memory’ iz mjuzikla ‘Cats’ otpjevala je Vlatka Burić Dujmović. ‘Bilo mi je veliko zadovoljstvo i čast dijeliti svjetla pozornice s gospodinom Bradleyem Deanom. Osobno sam provela osam godina školujući se kao pjevačica u Beču, centru glazbe ne samo u Europi već i svijetu, pa sam tako imala prilike surađivati s poznatim i značajnim umjetnicima, no kratki seminar s Bradleyjem bilo je sasvim novo iskustvo pogotovo jer je on stručnjak za mjuzikl, takvu vrstu pjevanja, glumu i interpretaciju. Ova dva koncerta pokazala su koliko publika voli mjuzikl i koliko zna i želi uživati u poznatim melodijama i sjajnim izvedbama’, izjavila je Vlatka Burić.

A u čarobnoj glazbenoj večeri mogle su se čuti vrhunske interpretacije i izvedbe iz brojnih svjetskih mjuzikla poput ‘The Little Mermaid’, ‘West Side Story’, ‘Chess’, ‘Beauty & the Beast’, ‘Monty Phyton’s Spamalot’, ‘Cabaret’ i ‘Les Miserables’ te već spomenuti glazbeni brojevi iz mjuzikla ‘Jekyll & Hyde’, ‘Jesus Christ Superstar’, ‘Aida’, ‘Hair’, ‘Little Shop of Horrors’ i ‘Cats’.

Bradley Dean glumac je koji je na Broadwayu nastupao u Stingovu mjuziklu ‘The Last Ship’, ‘Eviti’, a u mjuziklu ‘A Little Night Music’ partnerice su mu bile Catherine Zeta-Jones i Angela Lansbury. Ostvario je uloge u mjuziklima ‘Spamalot’, ‘Company’, ‘Man of La Mancha’, ‘The Story of My Life’, ‘Jane Eyre’, i mnogim drugima. ‘Evita’ i ‘Spamalot’ odveli su ga na nacionalnu, a ‘The Rocky Horror Show’ na međunarodnu turneju. Glumio je u TV serijama ‘Guiding Light’, ‘All My Children’ i ‘One Life To Live’ te je nastupao na koncertima Barryja Manilowa. Nedavno je objavio svoj debitantski solo album nazvan ‘Back Home’. Bradley je diplomirao na prestižnom kazališnom studiju Sveučilišta Carnegie Mellon. Uz nastupe predaje na Sveučilištu New York.

I. Č.

Tagged: , , , , , , ,