Čelična kandža: Biografski film o slavnoj braći hrvačima

Scenarist i redatelj Sean Durkin za svoj novi film izabrao je ‘Čeličnu kandžu’, istinitu priču o nerazdvojnoj braći Von Erich koji su ispisali povijest u iznimno kompetitivnom svijetu profesionalnog hrvanja 1980-ih.

Kroz tragediju i trijumf, istovremeno pod velikom sjenom svog dominantnog oca, ujedno i njihova zahtjevnog trenera, braća su postigla besmrtnost na najvećoj sportskoj pozornici. Glavnu je ulogu u hvaljenom i nagrađivanom filmu ‘Čelična kandža’ ostvario Zac Efron za kojeg su kritičari uglavnom složni kako je ulogom Kevina Von Ericha ostvario najbolju ulogu dosadašnje karijere. Njemu uz bok nalazi se trenutno jedna od najvećih TV zvijezda, Jeremy Allen White kao njegov brat Kerry Von Erich iz popularne serije ‘The Bear’. Harris Dickinson koji se proslavio ulogama u zapaženim filmovima nezavisne produkcije kao što su ‘Beach Rats’, ‘Trokut tuge’ i ‘Buntovnica’ tumači ulogu trećeg brata, Davida Von Ericha, dok je uloga četvrtog brata, Mikea Von Ericha pripala Stanleyju Simmonsu. Proslavljeni glumac Holt McCallany iz uspješne TV serije ‘Umolovac’ nastupa u ulozi Fritza Von Ericha, glave obitelji.

Biografska sportska drama ‘Čelična kandža’ jedan je od kritike najhvaljenijih filmova godine, a Nacionalno udruženje američkih kritičara proglasilo ga je jednim od deset najboljih ostvarenja 2023. Svjetska premijera filma održana je početkom studenog u Dallasu, a od četvrtka, 4. srpnja konačno će ga vidjeti i naša kino publika.

Priča obitelji Von Erich učestalo se spominjala kao referenca na obitelj Kennedy, ali u svijetu sporta. Redatelj i scenarist Durkin, koji iza sebe ima nekoliciko hvaljenih festivalskih uradaka, učestalo je naglašavao da priča ‘Čelične kandže’ nije ispunjena isključivo tugom i patnjom, već pokušava objasniti što se može dogoditi ljudima koji se ne suočavaju s vlastitom boli: ‘Njihova je priča na jedan način mali dio američke povijesti, ali se bavi temom promašenog maskuliniteta te generacijskog mentalnog sklopa koji je oštetio našu kulturu na načine koje tek danas započinjemo shvaćati’, u jednom je intervjuu izjavio Durkin te nadodao: ‘Dijelom obiteljska drama, dijelom gotički horor, a dijelom sportski film, Čelična kandža prava je grčka tragedija koja se odvija u samom srcu američkog tla – Teksasu. To je priča o Kevinovu uskrsnuću koji uspijeva razbiti okove obiteljskog prokletstva te izaći na drugu stranu, pametniji, mudriji, jači i, što je najvažnije, mirniji’. Prema vlastitom priznanju, Durkin je prilikom rada na filmu ‘Čelična kandža’ bio inspiriran remek-djelima kao što su ‘Lovac na jelene’ Michaela Cimina i ‘Razjareni bik’ velikog Martina Scorsesea, koji u svojoj srži također sadržavaju elemente slave, gubitka te američkog maskuliniteta. Biografska sportska drama ‘Čelična kandža’ je film o obitelji, očevima i sinovima te o braći. To je djelo u kojem likovi pokušavaju pronaći ljubav te naučiti voljeti sebe, prihvaćati se kakvima jesu.

Kritičari diljem svijeta uglavnom su složni u jednom – Zac Efron filmom ‘Čelična kandža’ odnosno portretom Kevina Von Ericha, danas jedinog živućeg člana obitelji slavnih hrvača, ostvario je najveću ulogu svoje karijere. Za potrebe ove vrlo zahtjevne uloge, kako fizičke tako i mentalne, Efron je morao dodatno nabaciti gotovo deset kilograma čiste mišićne mase kako bi što uvjerljivije portretirao fizički izgled slavnog hrvača, ali je morao pronaći i mentalni kapacitet koji će lik Kevina odvesti u zloslutno stanje: ‘Iskreno vjerujem da je ovo film kakav sam oduvijek želio snimiti’, u intervjuu za Deadline izjavio je Efron te nastavio: ‘Kevinovo životno putovanje te povezanost s obitelji me najviše privuklo ovom filmu. To su ljudi koji su proživjeli monumentalne tragedije, ali u kojima unatoč tome ostaje snažna želja za životom. U ovoj priči postoji nešto iz čega svi možemo izvući pouke pa sam zbog toga iznimno ponosan što sam bio dijelom Čelične kandže’. Zahvalan sam na ukazanoj prilici i nadam se kako će gledatelji primijetiti da sam uistinu dao sve od sebe, jer za ovu ulogu bilo je potrebno puno hrabrosti’, rekao je Efron. Osim Efrona, u filmu nastupa i Jeremy Allen White, široj publici najpoznatiji kao Carmy iz popularne serije ‘The Bear’. Ovaj 33-godišnjak proslavio se ulogama muškaraca koji se nalaze na rubu, najprije u TV serijama ‘Shameless’ i ‘The Bear’. ‘Radeći na ovom filmu konačno sam shvatio važnost i veličinu hrvanja, koliko velike uloge u tom sportu imaju drama i rivalstvo’, izjavio je u jednom intervjuu Allen White.

Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta, sportska biografska drama ‘Čelična kandža’ ima 89% pozitivnih ocjena temeljenih na preko 270 zaprimljenih tekstova. Ocjena publike čak je i bolja – čak 94% gledatelja dalo je filmu pozitivnu ocjenu, a postotak je temeljen na preko tisuću dobivenih glasova. Konsenzus kritičara jest da je ‘Čelična kandža’ savršeno odglumljena i duboko uznemirujuća istinita priča s dramatizacijom čija je suosjećajnost s obiteljskom povezanošću iznimno snažna te gotovo savršeno korespondira s akcijom koja se odvija unutar hrvačkog ringa.

U filmu se u sporednim ulogama pojavljuju pravi hrvači kao što su Ryan Nemeth i Maxwell Friedman, koji je u vrijeme snimanja filma bio aktivni svjetski prvak, ali je osam dana nakon što je film započeo s kino distribucijom u SAD-u izgubio titulu. Film ‘Čelična kandža’ snimao se šest tjedana, a posebno je zanimljivo što je glumačka postava odlučila scene hrvanja u ringu snimiti u kontinuiranim kadrovima, bez prekida pred publikom uživo, umjesto iz nekoliko pokušaja koji bi se naknadno montirali. Na taj način film je dobio dodatnu dozu vjerodostojnosti što je rijetkost u filmovima današnje produkcije.

S. R. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , ,