Četiri plamena, led: Novi roman Nade Gašić

U četvrtak, 18. travnja, u knjižare dolazi novi roman Nade Gašić ‘Četiri plamena, led’, koji je publika nestrpljivo iščekivala, priča o zagrebačkoj i hrvatskoj šutnji i okretanju glave na drugu stranu.

Nakon iznimno čitanih i nagrađivanih romana ‘Mirna ulica, drvored’, ‘Voda, paučina’ i ‘Devet života gospođe Adele’, pred čitatelje stiže veličanstveni, završni dio vivaldijevske tetralogije, roman komponiran od dva snivanja i četiri dječje igre, iz kojega prigodno svira valcer iz Orašara.

Nada Gašić, kao Bulgakov našeg doba, opisuje okrutnost i sram naše zbilje kroz najnevjerojatnije likove i situacije. Roman započinje 1704. godine na Gradecu. Te godine gradski poreznik Martin Eberle popisao je troškove koje je grad imao pri torturi i spaljivanju žena optuženih za vještičarenje, nešto sitno i pronevjerio, i onda se dogodilo ono o čemu nije sanjao, a što će se nastaviti u drugom dijelu, ‘Drugom snivanju romana’, ovih naših godina u Zagrebu.

Nada Gašić (Maribor, 1950.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavistiku i sociologiju. Radila je kao lektorica na univerzitetima u Lenjingradu/Sankt Peterburgu i Pragu. U 57. godini objavila je svoj prvi roman ‘Mirna ulica, drvored’, za koji je nagrađena nagradom Slavić za najbolji debitantski roman, a 2010. objavila je roman ‘Voda, paučina’ koji je nagrađen nagradom Grada Zagreba i nagradom Vladimir Nazor. Romani su joj prevedeni na talijanski, ukrajinski, makedonski, slovenski i engleski jezik. Svoj treći roman ‘Devet života gospođe Adele’ objavila je 2020., a zbirku priča ‘Posljednje što su vidjele’ 2022. godine. ‘Voda, paučina’ u engleskom prijevodu u studenom ove godine izlazi u SAD-u za Sandorf Passage u prijevodu Ellen Elias-Bursać.

I.S. / Foto: Promo


10. Festival svjetske književnosti

Tagged: , , , , , , ,