10. Festival svjetske književnosti

Rana jesen u Zagrebu znači mnogo stvari: početak nove školske godine, prvi kišni dani i – Festival svjetske književnosti.

Ovo jubilarno izdanje festivala posebno je po mnogočemu. Svi programi odvijat će se u Domu HDLU-a na Trgu žrtava fašizma te u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17). U Zagreb dolaze autori s više kontinenata, iz četrnaest zemalja. Bit će tu dobitnici nagrade Man Booker, Nagrade Goncourt, nagrade Costa, Lepiziške književne nagrade i mnogih drugih.

Kao poseban dar čitateljima i publici koja festival prati već puno desetljeće, organizatori su odlučili da će ulaz na sve programe festivala biti slobodan.

Festival će otvoriti proslavljena hrvatska autorica Olja Savičević Ivančević, a o njezinu novom romanu ‘Ljeta s Marijom’ s njom će razgovarati spisateljica Maša Kolanović. U Zagreb će doći i dobitnica nagrade Man Booker Bernardine Evaristo, zatim dobitnica nagrade Costa Monique Roffey, dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković, slavni i čitani izraelski pisac krimića i psiholoških trilera Dror Mišani.

Ponovno će gostovati Mathias Énard i Karl-Markus Gauß, gošća će biti i Katharina Volckmer, autorica romana o promjeni spola, svoju knjigu napisanu na njemačkom predstavit će Alida Bremer, a Erica Johnson Debeljak govorit će o svojem romanu ‘Djevica, supruga, udovica, kurva’, najčitanijem u Sloveniji prošle godine.

Svoje nove knjige predstavit će i Semezdin Mehmedinović, Ernest van der Kwast, Andrej Nikolaidis, Dražen Katunarić, Sandra Antolić, Saša Ilić, Nada Gašić, Jurica Pavičić, Ivica Ivanišević, Josip Mlakić, Davor Špišić i Ivana Šojat. O Danilu Kišu razgovarat će Đorđe Matić i Mark Thompson, a o tome zašto je Tito bez sumnje najvažnija povijesna osoba naših prostora diskutirat će njegovi biografi Marie-Janine Calic, Ivo Goldstein i Boris Rašeta. Od pjesnika publika će, uz Đorđa Matića i Milenu Marković, čuti Sanju Baković, Natašu Govedić i Kolumbijca Georgea Marija Angela Quintera.

O svojim romanima, ali i položaju disidenta u današnjoj Rusiji i ratu u Ukrajini govorit će jedan od najboljih suvremenih ruskih pisaca Sergej Lebedev, dok će Festival zatvoriti Slavenka Drakulić razgovorom o svojoj novoj knjizi eseja ‘Rat je uvijek isti’.

Cijeli program festivala pronađite ovdje.

Pojedinačne događaje pronađite na Facebook stranici.

P.R. / Foto: Fraktura


8. Festival svjetske književnosti


Tagged: , , , , , , , ,