6. Festival svjetske književnosti

6. Festival svjetske književnosti održava se od nedjelje, 2. rujna do subote, 8. rujna, a dovodi pisce iz čak sedamnaest zemalja svijeta koji će sudjelovati u pedesetak programa. Uz brojne književne programe – razgovore, tribine i okrugle stolove – festival će uključivati i razgovore o grafičkim romanima i stripovima, filmovima snimljenim prema književnim djelima kao i izložbu nastalu prema motivima iz književnih djela.Gosti dolaze iz svih krajeva svijeta, od susjednih zemalja do daleke Australije, Južne Amerike, Afrike i, naravno, Europe, a među njima je slavna poljska književnica i ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International, Olga Tokarczuk, koja je otvorila ovogodišnje izdanje. Uz nju, na festivalu gostuje još jedan dobitnik ove nagrade, izraelski pisac David Grossman, kao i dobitnik nagrade Man Booker, Richard Flanagan. Uz njih će, između ostalih, gostovati jedna od najvećih francuskih književnih zvijezda Frédéric Beigbeder, zatim jedan od najpopularnijih pisaca skandinavskih književnosti Šveđanin Jonas Hassen Khemiri te portugalski autor srednje generacije kojega je domaća publika imala prilike upoznati na prošlogodišnjem FEKP-u, José Luís Peixoto, koji će govoriti o svojim iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji.

Nakon više od dvadeset godina prvi će put u Hrvatskoj službeno nastupiti i naša slavna filozofkinja koja je ostvarila iznimnu karijeru u Francuskoj, Rada Iveković. Dolazi i meksički pisac, jedan od najbeskompromisnijih autora mlađe generacije Antonio Ortuñote, još jedna zvijezda američke i nigerijske književnosti, najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker, Chigozie Obioma. Uz njih, tu su brojni autori iz drugih zemalja te domaće književne zvijezde Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović…

Ove godine uvodi se i festivalska novina, a to su vaučeri u vrijednosti od 20 kuna te 10 kuna za osobe mlađe od 25 godina i starije od 65 godina koji služe kao ulaznica za programe u našoj velikoj dvorani koji počinju u 21 sat, a ujedno se njima ostvaruje popust kod kupnje knjiga u Festivalskoj knjižari.

Organizator 6. Festivala svjetske književnosti je nakladnička kuća Fraktura, a detaljan program potražite na službenoj web stranici festivala.

K. E.Tagged: , , , , , , ,