Završen 5. Festival svjetske književnosti

Peti Festival svjetske književnosti ugostio je više od 50 gostiju iz 17 zemalja svijeta na gotovo 60 festivalskih programa koji su održani u Zagrebu i Splitu.

Za posljednji književni program, tribinu Razotkrivanje s Igorom Štiksom, dvorana Müller Kina Europa bila je pretijesna za sve koji su željeli poslušati autora romana ‘Elijahova stolica’ i ‘Rezalište’. Nakon razgovora, gosti i publika Festivala uživali su u hitovima osamdesetih uz jedan od najboljih cover bendova Memoires Can’t Wait. 

Festival je u svom petom izdanju ugostio više od pedeset gostiju iz sedamnaest zemalja svijeta na gotovo šezdeset festivalskih programa u dva grada, Zagrebu i Splitu. U sedam dana festivalske je programe u Zagrebu vidjelo više od 7000 posjetitelja, a u Splitu njih gotovo 1000. Kao i svake godine najposjećeniji programi bile su Književne matineje, koje su ove godine ugostile četvero autora, a više od 1500 zagrebačkih srednjoškolaca imalo je priliku poslušati razgovore s Pavlom Pavličićem, Oljom Savičević Ivančević, Franjom Janešom i Marinom Vujčić.

Ovogodišnji filmski program u oba je grada ostvario izniman broj posjetitelja, tako da je filmove njemačkih autora nastale po književnim djelima pogledalo više od 2000 gledatelja. Od pojedinačnih programa u Zagrebu su najposjećenije bile tribine s Danielom Kehlmannom, Dubravkom Ugrešić i Igorom Štiksom, a u Splitu najviše je posjetitelja bilo kad su gostovali bračni par Monaldi & Sorti, María Fasce, Ivica Prtenjača i Marina Vujčić.

Festivalski programi i ove su godine pokazali da razgovori o književnosti i književnici uspijevaju privući pozornost široke publike, od srednjoškolaca do umirovljenika. Publika u Zagrebu i Splitu pratila je programe s punim zanimanjem te se iznova potvrđuje da književnost i knjiga mogu pronaći svoj prostor.

V. T.


María Fasce: Odrastala sam i zaljubljivala se uz pjesme Pabla Nerude

5. Festival svjetske književnosti u Zagrebu i Splitu

Tagged: , , , , , , , , , ,