8. Festival svjetske književnosti

Osmi Festival svjetske književnosti u organizaciji nakladničke kuće Fraktura, kao i sve manifestacije u 2020., održavaju se u neizvjesnoj atmosferi u svijetu zbog pandemije. U Zagrebu situacija je dodatno otežana životom nakon potresa.Mnoge su kulturne institucije u centru grada stradale 22. ožujka a jedna je od njih je i zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda (HGZ), ali će svoja vrata u obje dvorane otvoriti upravo za Festival svjetske književnosti.

Festival će ugostiti brojne domaće, europske i svjetske književnike, a cjelokupan program moći će se predstaviti tek u kolovozu. Dio programa održat će se virtualno ali veći dio bit će u zgradi HGZ-a u Gundulićevoj 6. Novost su programi u Knjižari Fraktura, koja se otvara 4. srpnja u Ulici kneza Mislava 17, te programi u Studiju na otvorenom Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju, koji će se prenositi uživo na HTV3. Dio programa prenosit će se uživo putem internetskih platformi. Vizual Festivala izabran je na natječaju za izradu plakata koji zajednički organiziraju Akademija likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu i nakladnička kuća Fraktura. Kao najbolji nagrađen je rad studenta četvrte godine Slikarskog odsjeka Mihaela Kolarića.

U Studiju Moderne galerije Josip Račić otvorit će se skupna izložba radova dvadesetak likovnih umjetnika raznih generacija, inspiriranih književnim djelima, a u Galeriji Šira bit će izloženi radovi studenata ALU, također inspirirani književnim motivima. Za sve to angažirali su se profesori Tomislav Buntak, Majo Rožman, Natalija Nikpalj, Alen Novoselec i Miran Šabić.

Festival ima i izvanredne programe – Tribine ‘Razotkrivanje’, ‘Dvostruki portret’ te ‘Pisac i njegov čitatelj’. Nastavlja se i s ‘Književnom matinejom’, u suradnji sa zagrebačkim gimnazijama i srednjim školama, čiji će učenici razgovarati s Ivicom Prtenjačom, Mihaelom Gašpar i Antom Zlatkom Stolicom.

Dolazak na Festival dosad su potvrdili Semezdin Mehmedinović, Etgar Keret, pripovjedač kratkih priča; Francesca Melandri, autorica potresnog romana ‘Prava krv’ i ‘Pisma iz budućnosti’; francuski autor Philippe Claude; dva pisca iz Norveške – Geir Gulliksen, romanopisac i urednik knjiga Karla Ovea Knausgårda te Ole Thorstensen, autor jedne od najprevođenijih knjiga pripovjedne publicistike ‘Raditi kako treba’; Dorthe Nors iz Danske, kandidatkinja za Nagradu Man Booker International; Immanuel Mifsud s Malte, dobitnik Europske nagrade za književnost; Aslı Erdoğan, turska disidentica koja već godinama živi u egzilu u Njemačkoj; Michael Martens, autor suvremene biografije Ive Andrića; njemačka pjesnikinja Sünje Lewejohann te Bogdan-Alexandru Stănescu, rumunjski pisac srednje generacije.

Od domaćih autora nastupit će Boris Buden, Đurđica Čilić, Ivana Rogar, Lara Mitraković i Ivana Sajko. Održat će se i niz okruglih stolova posvećenih aktualnim temama i prilikama.

V. F.Tagged: , , , , , , ,