Četvrti i peti nastavci sage o Harryju Potteru

Na police domaćih knjižara stigli su četvrti i peti nastavci sage o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu Harryju Potteru – ‘Harry Potter i Plameni pehar’ te ‘Harry Potter i Red feniksa’.

Zaljubljenici u svijet magije i čarobnjaštva mogu uživati u novim izdanjima serijala koji se do sada prodao u više od 600 milijuna primjeraka i čiji su naslovi prevedeni na više od 85 svjetskih jezika te je poslušan u više od milijarde sati kao audio knjiga. Zanimljivo je da je sa svakom od četiri posljednje knjige u serijalu srušen rekord najbrže prodavane knjige u povijesti.

Prijevod četvrtog i petog nastavka na hrvatski potpisuje Dubravka Petrović, koja je za Algoritam ranije prevela četiri nastavka (‘Harry Potter i Plameni pehar’, ‘Harry Potter i Red feniksa’, ‘Harry Potter i Princ miješane krvi’ i ‘Harry Potter i Darovi smrti’).

J. K. Rowling autorica je uvijek popularnog serijala o Harryju Potteru, čijih je sedam nastavaka prevedeno u više od 80 svjetskih jezika i ekranizirano u osam popularnih filmova. U dobrotvorne svrhe napisala je i tri popratna naslova, uključujući ‘Čudesne zvijeri i gdje ih naći’ koji je nadahnuo novi serijal filmova, a čiji je glavni lik magizoolog Newt Scamander. Priča o Harryjevom odraslom životu nastavila se u obliku kazališne predstave ‘Harry Potter i ukleto dijete’, koju je J. K. Rowling napisala s dramatičarom Jackom Thorneom i redateljem Johnom Tiffanyjem. Godine 2020. vraća se štivu za mlađe čitatelje s bajkom ‘The Ickabog’, a tantijeme donira Volantu, svojoj zakladi koja podržava rad dobrotvornih udruga čiji je cilj umanjiti društvene posljedice pandemije koronavirusa. Njezin je najnoviji roman za djecu ‘The Christmas Pig’ objavljen 2021. godine. J. K. Rowling dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoja djela, uključujući i kriminalistički serijal kojeg je napisala pod pseudonimom Robert Galbraith. Volantom podržava velik broj humanitarnih akcija i osnivačica je Lumosa, dobrotvorne udruge koja se bori za međunarodnu reformu brige o djeci. J. K. Rowling živi u Škotskoj sa svojom obitelji.

Radnja ‘Harrya Pottera i Plamenog pehara’:
U Hogwartsu se održava Tromagijski turnir. Samo učenici koji su navršili 17 godina smiju prisustvovati. Zato 14 Harry može samo sanjariti kako pobjeđuje na turniru.
Ali kada na Noć vještica Plameni pehar odabere natjecatelje, Harry problijedi čuvši i svoje ime. Morat će se suočiti sa smrtonosnim zadacima, zmajevima i crnim magima. No, uz pomoć svojih najboljih prijatelja Rona i Hermione, izvući će živu glavu…možda.

Radnja ‘Harrya Pottera i Reda feniksa’:
Crni su dani stigli u Školu vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu. Nakon što dementori napadnu njegova rođaka Dudleyja, Harry Potter zna da Voldemortu ništa nije sveto u njegovu krvavom pohodu. Brojni poriču da se Gospodar Tame vratio, ali Harry nije sam: tajni se red okuplja na Jadovcu broj 12 kako bi se pripremio za borbu protiv mračnih sila. Harry mora dozvoliti profesoru Snapeu da ga nauči kako se zaštititi od Voldemortovih nemilosrdnih napada na njegov um. Ali sa svakim napadom Harryjeva odlučnost kopni, a vrijeme sve brže ističe.

M.H. / Foto: Mozaik knjiga


J. K. Rowling: Harry Potter i kamen mudraca


Tagged: , , , , , , ,