Cinehill Motovun stiže u Laubu

Nakon uspona na čak dva brda i turneje po hrvatskoj obali, Cinehill Motovun stiže i u zagrebačku Laubu.

Ako ste ovo ljeto propustili jedinstveno izdanje festivala u Motovunu i Gorskom kotaru, ili jednostavno niste uspjeli vidjeti sve što ste željeli, Cinehill Motovun daje vam priliku da nadoknadite neke od najzanimljivijih naslova.

Tijekom devet dana probranog programa, Lauba širom otvara svoja vrata svim bjeguncima od gradskih vrućina željnima kvalitetnih filmova i opuštanja uz dobro društvo i fina vina. Našao se tu niz nagrađenih naslova sa svjetskih festivala, a uz neke od njih publiku čeka i posebna poslastica – premijere kratkih hrvatskih filmova, koji se natječu za nagradu Corto Montanaro.

Prvi tjedan donosi dinamičan izbor žanrova Program u četvrtak, 24. kolovoza u 21,00 sat, otvara češki film ‘Reset’. Volite li serije kao što je ‘Black Mirror’, ova SF distopija – ujedno i prvi češki SF film u posljednjih 40 godina – kao stvorena je za vas. Radnja se odvija u bliskoj budućnosti u kojoj svatko ima pravo na novi život u slučaju neprirodne smrti.

Već sljedećeg dana u isto vrijeme na programu je ‘Buntovnica’, ovjenčana glavnom nagradom prestižnog Filmskog festivala Sundance. Film britanske redateljice Charlotte Regan prati 12-godišnju kradljivicu bicikala koja socijalnoj službi laže da živi s ujakom Winstonom Churchillom kako bi je ostavili na miru. Njezinog neodgovornog oca glumi Harris Dickinson, zvijezda prošlogodišnjeg hita ‘Trokut tuge’.

Posebnu pozornost gledatelja u Motovunu izazvao je ‘Plavi kaftan’ redateljice Maryam Touzani. Ovaj marokanski kandidat za Oscara i dobitnik Nagrade FIPRESCI u Cannesu dočarava psihoseksualnu napetost između supružnika koji vode trgovinu tradicionalnom odjećom i njihovog šegrta, a prikazuje se u subotu, 26. kolovoza.

U nedjelju, 27. kolovoza, slijedi projekcija čileanskog kandidata za Oscara, ‘Blanquite’. Nagrađena za scenarij u Veneciji, Blanquita se bavi velikim političko-pedofilskim skandalom u kojem su sudjelovali brojni čileanski političari i bogataši, a prati 18-godišnju svjedokinju čija uloga u skandalu postaje sve nejasnija.

Uz atraktivan dugometražni program, u sklopu Kratkih premijera prikazat će se i četiri hrvatska filma iz kratkometražne konkurencije: ‘Bruna, zimus’ Marka Bičanića, ‘Most’ Jakova Nole, ‘Espi’ Ivana Grgura i ‘Mali val’ Filipa Peruzovića. Najbolji hrvatski film uz nagradu Corto osvaja i iznos od 1.000 eura, a dobitnik će biti proglašen upravo u Laubi, posljednjeg dana programa.

Više o programu Cinehill u Laubi potražite na stranicama: https://motovunfilmfestival.com

P.R. / Foto. MFF


Cinehill Motovun: Uspješan završetak u Gorskom kotaru


Tagged: , , , , , , , ,