CineStar: Pretpremijera Generala na dan Oluje

Rijetko kada je neki domaći film izazvao toliku pozornost javnosti i medija, kao što je film ‘General’ redatelja Antuna Vrdoljaka koji je, fasciniran životom Ante Gotovine, odlučio snimiti film o jednom od najpoznatijih hrvatskih generala.Zbog ogromnog interesa javnosti, ova biografska ratna drama, koja je otvorila Pula film festival, moći će se u distribuciji Blitza pretpremijerno pogledati u CineStar kinima već 5. kolovoza na Dan domovinske zahvalnosti.

Film raskošne produkcije snimao se na autentičnim lokacijama – Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb – te mnogim drugim mjestima gdje su se ratnih godina odvijali događaji koji su obilježili hrvatsku povijest. Antun Vrdoljak radio je scenarij prema knjizi Nenada Ivankovića ‘Ratnik, pustolov i general’, a u snimanju filma sudjelovali su i pripadnici Hrvatske vojske.

‘General’ govori o životu jednog od najvećih hrvatskih heroja kojeg je na filmskom platnu utjelovio Goran Višnjić. Za ulogu se pripremao mjesecima, proučavajući lik i djelo Ante Gotovine, kako bi što vjerodostojnije dočarao njegov karakter, stav, čvrstoću i osobnost.

Film započinje scenama uhićenja Gotovine s početka prosinca 2005. godine o čemu se izvijestili svjetski mediji. Ante Gotovina sin je ribara, rođen u Tkonu na otoku Pašmanu, rano je ostao bez majke. U Pakoštanima je živio do svoje 17. godine, a onda je jednog dana odlučio otići u svijet. Napustio je dom i ukrcavši se na brod, otplovio u nepoznato. Pridružio se Legiji stranaca, sudjelujući u francuskim vojnim operacijama, u kojima je bio i ranjen. Krajem 1980-ih otišao je u Južnu Ameriku, gdje je upoznao i prvu suprugu Ximenu Dalel. Kad je 1991. počeo rat u Hrvatskoj, Gotovina se vratio u domovinu. Bio je jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Zbog vojnog iskustva i sposobnosti, vrlo brzo je napredovao u hijerarhiji i dobio čin generala nakon čega je zapovijedao vojnom operacijom Oluja. Umirovljen je 2000., a u Haagu je proveo sedam godina i na koncu je službeno proglašen nevinim.

U filmu se uz Gorana Višnjića pojavljuju i ostala velika glumačka imena: Mustafa Nadarević koji glumi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović glumi generala Davora Domazeta Lošu, Boris Svrtan je general Ante Roso, a tu su i Armand Assante, Borko Perić, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec… ‘General’ je film u kojem je svoju posljednju ulogu odigrao velikan hrvatskog glumišta Ivo Gregurević. U filmu je ulogu ostvario i prerano preminuli mladi talentirani i nagrađivani glumac Robert Budak.

Antun Vrdoljak redatelj je i scenarist brojnih dugometražnih igranih filmova i televizijskih serija, od kojih su najpoznatiji film ‘Duga mračna noć’ i TV serija ‘Prosjaci i sinovi’. Film ‘General’ nastao je u koprodukciji tvrtke Kiklop film i HRT-a, a podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

H. R.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,