Čitanje NJE gostuje u Varaždinu

Drugi ciklus ‘Čitanja NJE’, u suradnji s GK Zorin dom u Karlovcu i glumicama Petrom Cicvarić i Ana Marijom Štefanac, u režiji Petre Pleše, u travnju je predstavio dramu Mie Laure Jurčić ‘Cijele, ali isprepletene’.Nakon javnog scenskog čitanja, dr. med. Igor Salopek održao je dinamično i edukativno predavanje na temu ‘Njezino mentalno zdravlje’ u kojem se, osim statističkih podataka o psihičkim poremećajima koji pogađaju žene u odnosu na muškarce, osvrnuo na važnost i utjecaj bliskih ljudi kao i struke i zajednice u pristupu i pomoći osobama koje pate od lakših i težih oblika psihičkih poremećaja, vješto povezujući vlastita iskustva i primjere s licima iz predstavljene drame.

‘6 glumica traži autora’ u svibnju se seli u Varaždin gdje će, u suradnji s Umjetničkom organizacijom Gllugl i lokalnim umjetnicama, 12. svibnja (20 sati) predstaviti monodramu Kristine Gavran ‘U mojim cipelama’ u režiji Barbare Rocco i izvedbi glumica, samostalnih umjetnica Katarine Arbanas, Sare Ipše i Hane Kunić, na vanjskoj sceni Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Nakon predstavljanja drame, koja uz inovativan režijski pristup Barbare Rocco nadrasta izvedbenu formu, jer uključuje i multimedijalne platforme, redateljica Ksenija Krčar i dramaturginja i spisateljica Vesna Torjanac održat će zanimljiva izlaganja; ‘Internalizirana mizoginija ili kad žena mrzi ženu’ koje će otvoriti temu ženskih neprijateljstava, posramljivanja i stereotipa o ženama koje žene same, nesvjesno, održavaju na životu, čineći time štetu najprije sebi, a onda i drugim ženama, te ‘Žensko tijelo kao zazorna scenska stvarnost’. Ulaz na program je slobodan.

Varaždinsko izdanje ‘Čitanja NJE’ realizirat će se u organizaciji Kotar teatra iz Delnica u suradnji s Umjetničkom organizacijom Gllugl iz Varaždina, uz podršku partnera Kino klub Zagreb, Urania, Drame.hr I Vox Feminae. Glavni pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture I medija.

Cijeli program će se moći pogledati od 13. svibnja, uz poziv gledateljima da, prema svojim mogućnostima, doniraju u Fond solidarnosti za samostalne umjetnike (na žiro račun primatelja: Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, IBAN: HR6423600001101463609 s naznakom ‘Donacija OSU – 6gta’), ako žele da donacija bude upućena ženskim umjetnicama, koje su nastavno na prije postojeće neravnopravnosti, pogođenije krizama 2020. godine.

Jer nedostatak ženskih lica na pozornicama se #jednostavnomože ispraviti.

I. C.


Tagged: , , , , , , , , , , ,