Jake ženske snage protiv pandemije i depresije

Projekt ‘6 glumica traži autora’ u organizaciji Kotar teatra iz Delnica, i pod umjetničkim vodstvom ženskog glumačkog trija – Tare Rosandić, Marije Kolb i Erne Rudnički – ujedno i inicijatorica cijele ideje, zaživio je još prošle godine.Uspješno su realizirale prvi ciklus javnih scenskih čitanja suvremenih drama s jakim ženskim licima, nazvan ‘Čitanje NJE’, s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima te prezentaciji tekstova koji obiluju snažnim, nestereotipnim ženskim licima koje karakterizira višeslojnost, maštovitost i raznolikost.

Uz to, misija projekta koji je naišao na vrlo pozitivan odjek u javnosti, kulturnim krugovima i među publikom, prije svega je umrežavanje i povezivanje ljudi iz struke, razmjena ideja, koncepata i mišljenja, stvaranje kreativnog okruženja koje potiče kritički odnos i nove suradnje te pomoć samostalnim umjetnicima/ama koji zbog trenutačne situacije poslovno i financijski oskudijevaju.

S početkom proljeća stiže i drugi ciklus ‘Čitanja NJE’, koji započinje suradnjom s gradskim kazalištem Zorin dom u Karlovcu, a realizira se uz podršku Ministarstva kulture i medija. Za tu prigodu odabran je tekst mlade i talentirane studentice dramaturgije Mije Laure Jurčić ‘Cijele, ali isprepletene’ koji tematizira borbu s depresijom i nemogućnost izražavanja emocija. Režiju javnog scenskog čitanja potpisuje Karlovčanka Petra Pleše, a čitaju i igraju jake ženske snage, također iz grada na četiri rijeke, glumice Petra Cicvarić i Ana Maria Štefanac.

Nakon scenskog programa ‘Čitanja NJE’, dr. med. Igor Salopek iz Centra mentalnog zdravlja će održati predavanje na temu ‘Njezino mentalno zdravlje: prepoznavanje, pristupi, izazovi’. Ulaz na program ‘2u 1’, čitanja i predavanja, zakazan je za 8. travnja (18 sati) slobodan je i održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Cijelo događanje moći će se pratiti uživo putem livestreama na internetskoj stranici Urania.hr.

U svibnju se program ‘Čitanje NJE’ seli u Varaždin, gdje priprema sljedeće scensko čitanje, i to u suradnji s HNK Varaždin i umjetničkom organizacijom Gllugl, a u planu su i gostovanja u Rijeci i Zagrebu.

I. C.


Tagged: , , , , , , , , , ,