Cork Croatia: Čudesni ukrasi od plutenih čepova

‘Kada pušu vjetrovi promjene, jedni grade skloništa, a drugi vjetrenjače’, uzrečica je koja najbolje opisuje novi val malih craft dizajnera kojima je lockdown poslužio kao odskočna daska za ulazak u privatno poduzetništvo.Jedna od njih je i Ivana Pranjić, vlasnica obrta Cork Croatia, brenda koji je predstavljen medijima u zagrebačkom diWine baru, uz ‘tekuću’ podršku ekoloških vina Glavica.

‘Tijekom lockdowna, kao i svi, vino u kojem i inače uživam, pila sam kod kuće, a plutene čepove sam skupljala u zdjelu. Baš kada mi je moj dragi prijatelj Antun Glavica poslao karton svog vina i kada sam u zdjelu ubacila još jedan čep, to je bila svojevrsna kap koja je prelila čašu – čepovi su se rasipali i ja sam shvatila kako je sada trenutak da od njih napravim nešto lijepo, o čemu sam već dugo maštala’, priča Ivana o svojim počecima.Ostalo je povijest… Ivana danas ima puno narudžbi za svoje ručno rađene plutene stvarčice, među kojima su privjesci, podlošci za čaše, unikatni nakit, stalci za vinske čaše, pa čak i igre poput domina ili križić-kružića. Naručitelji su često tvrtke ili čak vinarije, koje ovim kreativnim poklonima daju dodatni touch svojim poklon-paketima. Ali Cork Croatia proizvode naručuju i privatni kupci za, primjerice, rođendanske poklone, koje Ivana može izraditi s personaliziranim crtežima ili natpisima. Svi Ivanini prijatelji i poslovni suradnici uključili su se u ovaj upcycling biznis, pa za nju prikupljaju čepove nakon što popiju vino.

Razlog zbog kojeg je upravo ovaj brend popraćen vinima Glavica, nije samo prijateljstvo između Ivane i vinara Antuna, već i njihova nit poveznica – ekološka osviještenost. Naime, Antun Glavica vinar je nove generacije i prvi moslavački vinar koji posjeduje strogi biodinamički certifikat Demeter. No, osim što stvara izvrsna vina, Antun je jedan od vinara koji ne slijedi tuđe stope, već sam utire puteve za budućnost, koja je u svakom slučaju zelena. Eksperimentalno je u dijelu vinograda zasadio piwi sorte, visokootporne na gljivične bolesti, koje nije potrebno prskati i dobio izvrsne rezultate. No, moramo naglasiti kao se, uz Antuna, za zdravlje vinograda brinu i mini-ovan Ogi, dvije ovce zvane Gregor 1 i Gregor 2, te jato gusaka i pataka koji svi zajedno pasu travu i brinu da loza bude zdrava i prozračena. Kao istinski vizionar, savršeno balansira između vinske avangarde i tržišnih očekivanja. Stoga, sva vina koja proizvede – oko 15.000 boca godišnje – vrlo brzo proda.Osim same vinarije, smještene u blizini Repušnice, obitelj Glavica tu je odlučila razviti sveobuhvatno ekološko seosko gospodarsko. Osim kušaonice, koja je već u funkciji, i impresivnog podruma s amforama i arhivom ukopanom u pod, u planu je obnova nekoliko malih kućica koje će uskoro postati smještajne jedinice i turistima omogućiti višednevno uživanje u moslavačkom kraju.

Na prezentaciji u diWine baru, Antun je predstavio četiri etikete – Škrlet 2021, Graševina 2020, Marmor Collis 2021, kupažu šest piwi sorti te premijerno Frankovku 2020 koja je prezentirana u en primeur varijanti i koju čeka još nekoliko godina odležavanja.

‘Pijem i recikliram’ može postati i vaš moto! Naime, proizvode Cork Croatia, osim putem web stranice, možete pogledati i kupiti u zagrebačkom diWine baru u Ilici 93, kao i u sklopu Projekta Ilica Q’ART koji se održava četiri puta godišnje. A ako kod kuće imate viška plutenih čepova, slobodno ih donesite do diWine bara i usput popijte čašu izvrsnog Glavica Marmor Collisa ili Škrleta, koji se od veljače nalaze na barskoj vinskoj karti.

I za kraj, kao što bi Ivana rekla: ‘Živi bili, vino pili!’ Budućnost je – uz pretpostavku da imamo dovoljno vina – čini se, ipak svijetla, kreativna i zelena.

P. R. / Foto: Irena Lučić, diWine


Tagged: , , , , , , , , , , ,