Čovjek koji je ubio Getúlija Vargasa

Kultni humoristički roman brazilskog pisca Jôa Soaresa (1938.) ‘Čovjek koji je ubio Getúlija Vargasa’ (Naklada Ljevak) fiktivna je biografija srpsko-brazilskog anarhista Dimitrija B. Korozeca, školovanog atentatora i najopasnijeg terorista dvadesetog stoljeća u pokušaju: na putu do dostizanja tog prestižnog statusa omeli su ga vlastitih dvanaest prstiju, neshvatljiva nespretnost i loša sreća.
Čovjek koji je ubio Getúlija Vargasa
Svejedno, barem u Soaresovu romanu, on je od 1914. do 1954. godine umiješan u gotovo sve najslavnije svjetske atentate, počevši od ubojstva Franza Ferdinanda u Sarajevu. Ipak, Korozec bi u zadnjem trenutku uradio neku komičnu glupost koja bi spriječila njegovu nakanu.

Glavni junak na svom revolucionarnom putu susreće slavne historijske ličnosti u iznenađujućim i nevjerojatnim okolnostima: u Orient expressu umalo obljubi samu Matu Hari, Marie Curiega spašava od trovanja, Picasso ga skicira na pivničkoj salveti. I to nije sve: on druguje i s Apisom i Al Caponeom, statira u prvoj holivudskoj verziji ‘Bena Hura’, bježi iz zatvora dok mu egzotične ljepotice same padaju u zagrljaj.

‘Čovjek koji je ubio Getúlija Vargasa’ nesvakidašnje je zabavan roman u kojem je Jô Soares projurio brojnim književnim žanrovima i napisao otkačenu paralelnu terorističku povijest prve polovice dvadesetog stoljeća.

Jô Soares (1938., Rio de Janeiro) brazilski je pisac, slikar, komičar i glazbenik. Nakon školovanja u Švicarskoj i SAD-u, Soares se vraća u Brazil i počinje pisati za teatar i televiziju. Njegovi romani ‘Čovjek koji je ubio Getúlija Vargasa’ (1988.) i’ O Xangô de Baker Street’ (1995.) doživjeli su veliki svjetski uspjeh. Soares je autor više knjiga priča, humorističkih kronika i nekoliko autorskih jazz albuma.

N. L.

Tagged: , , , , , , , , ,