Crvena jabuka: 100 originalnih pjesama

Legendarna grupa Crvena jabuka pridružila se Miši Kovaču, Oliveru Dragojeviću i grupi Magazin u ediciji Croatia Recordsa ‘100  originalnih pjesama’. U prodaji je box set koji sadrži 5 CD-a s najboljim pjesmama od njihova prvog albuma ‘Crvena jabuka’ iz 1986. godine do posljednjeg, studijskog albuma ‘Nek’ bude ljubav’ koji je objavljen 2013. godine.
Crvena jabuka-100 originalnih pjesamaCrvena jabuka je u svojoj 30-godišnjoj karijeri doživjela velike uspjehe, ali i tragedije. Na samom početku karijere izgubili su dva člana, Dražena Ričla Ziju i Aljošu Buhu. Bilo je teško nastaviti dalje, no drugi album – ‘Za sve ove godine’ (1987), objavili su kao spomen na Ziju i Aljošu jer su sve pjesme stvarali i pripremili demo snimke zajedno s njima. Bez obzira na medijsku i koncertnu šutnju koja je pratila objavljivanje tog albuma, pjesme su svojom pitkošću i originalnim zvukom same našle put do mnogobrojne publike. Njihova glazba plijenila je svojim specifičnim, prepoznatljivim zvukom. Uz to, Crvena jabuka uvijek je pjevala o ljubavi, a i kad pjeva o nesretnoj ljubavi, ne zvuči tugaljivo, patetično, već naprotiv uvijek romantično. Sudbina grupe bila je zapečaćena jer su imali toliko toga dati, a ponajviše baš te ljubavi o kojoj i danas pjevaju.

Nizali su se uspjesi, sve dok ih na vrhuncu karijere nije prekinuo rat. Ostaju i bez drugog autora, Zlatka Arslanagića koji se seli u Kanadu. No, i to su prebrodili. Upornošću i trudom Dražena Žerića Žere, grupa nastavlja s radom iz Zagreba, počinje suradnju s drugim autorima, snimaju albume, objavljuju hit do hita.

Croatia Records u svom katalogu posjeduje sva diskografska izdanja ove svevremenske grupe koja ove godine obilježava 30 godina postojanja. Izabrati 100 originalnih pjesama za ovaj box set nije bio lagan posao, sve pjesme su zaslužile mjesto na njemu ali nažalost, nisu stale. Rijetki su izvođači koji se mogu pohvaliti s tolikim brojem pjesama, pogotovo s tolikim brojem hitova koliko ih ima Crvena jabuka – da ih nabrojimo nekoliko: ‘Tamo gdje ljubav počinje’, ‘S tvojih usana’, ‘Uzmi me kad hoćeš ti’, ‘Zovu nas ulice’, ‘Ti znaš’ s prvog CD-a, ‘Ima nešto od srca do srca’, ‘Bijeli Božić’, ‘Tuga, ti i ja’, ‘Volio bih da si tu’, ‘Ostani’, ‘Ne govori više’ nalaze se na drugom CD-u, ‘Sad je srce stijena’, ‘Vjetar’, ‘Do neba’, ‘Ukrast ću ti snove’, ‘Rođendan’ čine treći CD, na četvtom su ‘Mjeseče’, ‘Mare’, ‘Kletva’, ‘Za njene oči’, a na posljednjem, petom ‘Sanjam te’, ‘Prijatelji moji’, ‘Da znaš da me boliš’…

Naslovnicu box seta ‘100 originalnih pjesama’ krasi crtež Dražena Žerića Žere iz majstorske radionice poznatog strip crtača Dubravka Matakovića.

C. R.


Dražen Žerić Žera

Crvena jabuka i Gustafi: Lubenice

Tagged: , , , , , , , , ,