Crveni nosovi: Djeca u školama za djecu u bolnicama

Udruga Crveni nosovi klaunovidoktori tijekom svibnja i lipnja ove godine provela je uspješan projekt pod nazivom ‘Djeca u školama za djecu u bolnicama’.

U projektu, koji za cilj ima poticati razvoj empatije u dječjoj dobi kao temelja za budućnost ispunjenu međusobnim razumijevanjem i podrškom, sudjelovalo je preko 40 škola i više stotina učenika iz cijele Hrvatske.

Svrha projekta je uključiti djecu izvan bolničkog okruženja u proces podrške svojim vršnjacima koji se nalaze u bolnici te se suočavaju s izazovima bolesti. Udruga Crveni nosovi klaunovidoktori školarcima je dala priliku da svoju empatiju izraze kroz kreativni zadatak i nacrtaju svog klauna. Crteži pristigli na adresu Crvenih nosova će se tijekom ljetnih mjeseci izložiti na dječjim odjelima bolnica diljem Hrvatske čime će učenici biti direktno uključeni u proces podrške djeci na bolničkom liječenju.

Uz crteže, pristigle su i brojne poruke pohvale projekta te podrške radu Crvenih nosova od strane djelatnika škole.

‘Objeručke smo prihvatili poziv Crvenih nosova da sudjelujemo u projektu ‘Djeca u školama za djecu u bolnicama’ jer vjerujemo da da su iskrene, istinski ljudske, aktivnosti koje provode ogledni primjer načina na koji se zajednica može brinuti o pojedincu. Crveni nosovi prepoznaju potrebu djeteta za igrom i smijehom i na svoj, intuitivan i neposredan način ispunjavaju tu dječju potrebu. Brigom, ne samo za fizičko zdravlje, već i za psihološku i duševnu dobrobit djeteta, klaunovidoktori pomažu našim najmlađima onda kad su najosjetljiviji i kad im je podrška najpotrebnija. Škola će uvijek, u skladu s mogućnostima, pomoći ovakvim inicijativama’, poručio je ravnatelj OŠ Đuro Pilar iz Slavonskog Broda Igor Nikičić.

Povezivanje ove dvije skupine djece ima duboki utjecaj na njihov emocionalni i socijalni razvoj. Školarci postaju svjesniji činjenice da svaka osoba zaslužuje ljubaznost, podršku i prijateljstvo. Uče kako biti empatični i suosjećajni, jer se svatko može naći u teškoj situaciji.

‘Klaunovidoktori posjetili su me kad sam bio u bolnici zbog operacije. Prvo sam bio iznenađen, ali bilo mi je drago jer su me zabavili i pomogli mi da zaboravim da me boli i da mi je teško’, uz crtež napisao je Marin, učenik 2. razreda.

‘Izuzetno smo ponosni što smo kroz projekt ‘Djeca u školama za djecu u bolnicama’ napravili korak prema budućnosti prožetom empatijom, međusobnim razumijevanjem i podrškom’, poručila je Voditeljica odjela prikupljanja sredstava i komunikacija Maja Rusan. ‘U Hrvatskoj djelujemo više od trinaest godina i smijehom osnažujemo djecu i njihove roditelje u bolnicama, starije osobe u domovima i ljude koji se suočavaju s krizama. Sve naše aktivnosti prožete su empatijom koju prenosimo od naših podržavatelja sve do krajnjih korisnika. Gledajući prekrasne i kreativne crteže koje smo dobili u sklopu projekta, ispričane priče i poruke podrške poslane djeci na bolničkom liječenju, vjerujemo da je vrijednost međusobne podrške i razumijevanja usađena školarcima neprocjenjiva za njihov razvoj u odgovorne i suosjećajne građane. Kad vidimo koliko je divnih mladih ljudi, njihovih roditelja i učitelja prepoznalo i podržalo našu misiju donošenja osmijeha, ne sumnjamo da nas čeka svijetla budućnost’, zaključila je Rusan.

Saznajte kako i vi možete pomoći na https://www.crveninosovi.hr/#donate

V.K. / Foto: Crveni nosovi


Crveni nosovi: Prije snova u domovima za starije


Tagged: , , , , , , , , ,