Crveni nosovi: Osmijeh djeteta prije operacije

Boravak u bolnici, razni medicinski zahvati i čekanje na operaciju stresni su za dijete i roditelje te im je potrebna emocionalna podrška. Upravo u tim trenucima pomažu Crveni nosovi.

Udruga Crveni nosovi sa svojim prepoznatljivim klaunovima koji donose osmijeh djeci u bolnicama, starijima u domovima za starije, djeci s teškoćama i ljudima koji se nalaze u kriznim situacijama, donosit će radost diljem Hrvatske i ovih blagdana.

Pristup Crvenih nosova u radu s djecom na liječenju u bolnicama duboko je suosjećajan. Klaunovi individualno prilaze svakom djetetu nastojeći smanjiti strahove i stvoriti okruženje ispunjeno smijehom. Djeca dobivaju trenutke predaha od dijagnoza, a bolnica postaje mjestom igre, čarolije i nade.

Ovih blagdana brojna djeca zamijenila su toplinu doma s bolnicom. I sedmogodišnji dječak Borna bio je jedan od te djece kada je u predblagdansko vrijeme završio u bolnici zbog operacije. Čekanje na operaciju učinilo ga je šutljivim i iz dana u dan sve je teže zadržavao suze, do jednog jutra kada je na vrata njegove bolničke sobe pokucao klaun s crvenim nosom.

O tome koliko olakšanja i podrške donose Crveni nosovi u stresnim trenutcima ispričao je Bornin tata: ‘Igrajući se i zabavljajući, došlo je vrijeme za operaciju. Nikada neću zaboraviti trenutak kada su Bornu u bolničkom krevetu odvozili iz sobe u operacijsku salu. Uz njega je bio i klaun i stalno ga nasmijavao. Borna nam je veselo mahnuo i rekao da se vidimo uskoro. Najveća čarolija koju smo vidjeli dogodila se dolaskom klauna koji je svu neizvjesnost, zabrinutost i strah u trenu pretvorio u opuštenost, zabavu i radost’, rekao je tata Davorin koji je bio prisutan u bolnici za vrijeme posjete.

Pažljivo planiranim posjetama, ovi posebno educirani umjetnici za rad s najranjivijim skupinama društva, pružaju priliku za bijeg od stvarnosti bolesti i pozivaju djecu da se ponovno povežu s vlastitom dječjom radosti. Njihove posjete donose radost ne samo djeci, već i njihovim roditeljima te medicinskom osoblju. Bolničko okruženje postaje veselije mjesto, a trenuci provedeni s klaunom postaju dragocjeni podsjetnik na snagu smijeha čak i u najizazovnijim vremenima.

I vi možete pomoći u stvaraju trenutaka zajedništva, lakoće i radosti u okruženjima gdje je svaki osmijeh dragocjen, svojom donacijom na: www.crveninosovi.hr/#donate

V.K. / Foto: Promo


Crveni nosovi i preko ljeta nasmijavaju po bolnicama


Tagged: , , , , , , , ,