Čudesni sladoledi s vrhunskim vinima

Slatka tvornica Medenko naziv je sasvim posebne slastičarnice u Samoboru, koja je otvorena u rujnu ove godine. Vlasnica Iva Baković u njoj nudi isključivo kolače i sladolede izrađene od prirodnih namirnica, pravog mlijeka i vrhnja, bez umjetnih aroma, boja i konzervansa.

Iva BakovićIdeju da ponudi ovako nešto originalno dobila je zahvaljujući činjenici da većina slastičarnica, pa i onih na dobrom glasu, spravljaju sladolede iz gotovo identične baze, pa zato i okusi nalikuju jedni drugima. Njezini sladoledi nemaju više od 12 % mliječne masti, većinom su bez jaja, a ako ih baš ne može izbjeći, koristi pasterizirana jaja. Trenutačno je u ponudi četrdesetak okusa, a inspiraciju crpi sa svih strana, često i od samih potrošača, koji su se malo pomalo počeli navikavati na njezine ‘čudesne’ sladolede.

Profiterol sa sladoledom od anisa s džemom od kruške, preljevom od tamne čokolade i sjeckanim bademima  - Iločki traminacU prilog joj ide i to što se sladoledi i u nas počinju sve više konzumirati zimi. Smatra da će se ljudi sve više navikavati na to, pogotovo ako im se ponudi nešto kvalitetno. Korak dalje u raspirivanju mašte napravili su Tomislav Stiplošek i Silvija Munda iz Udruge G.E.T., koji su u suradnji s Ivom Baković, organizirali degustaciju pojedinih vrsta sladoleda i drugih slastica s odabranim vinima.

Degustacija se odvijala u 13 slijedova:
– sladoled od vanilije – pjenušac Kraljica Puhelek-Purek
– sladoled od đumbira – pjenušac Kraljica Puhelek-Purek
– sladoled od marcipana s preljevom od tamne čokolade i sjeckanom pistacijom – pjenušac Kraljica Puhelek-Purek
– poširane kruške sa paprenjak sladoledom preljevom čokokaramel i mrvljenim paprenjakom – Iločki traminac
– profiterol sa sladoledom od anisa i džemom od kruške viljamovke, preljevom od tamne čokolade i sjeckanim bademima – Iločki traminac
Bučka - kolač od bučinih koštica i sira– bučka – torta od sira s mljevenim bučinim košticama – Muškat bijeli Tomaz
– pita od oraha i naranče sa sladoledom od oraha – vino od višnje Ludbergina utjeha, Stručić
Sladoled od plavog sira s orasima u medu i pasiranom kruškom; sladoled brie s karameliziranim crnim vinom - plavac mali Marča vrh– sladoled od plavog sira sa orasima u medu i pasiranom kruškom – Plavac mali Marča vrh
– sladoled brie s karameliziranim crnim vinom – Plavac mali Marča vrh
– sladoled tamna čokolada s maslinovim uljem Torkul i cvijetom soli – Plavac mali Marča vrh
– sladoled čokobermet – Bermet Filipec
– sladoled viski karamel – Bermet Filipec
– sladoled od borovih iglica s karameliziranim brusnicama – Prošek Palihnić

Mustafa Topčagić / Foto: G.E.T.


Pročitajte još: Bermet Filipec: Zaštitni znak Samobora


 

Tagged: , , , , , , , , ,