Dalmatinske vinske ikone: Najbolja vina na jednom mjestu

Prvi put je festival Vino Dalmacije dobio i jesensko izdanje, ovaj put pod nazivom Dalmatinske vinske ikone, koje je u splitskom restoranu Kampus započelo s nizom popunjenih vinskih radionica, kojima su nazočili poznati vinski stručnjaci, distributeri, ugostitelji i proizvođači vina.Proljetno izdanje sajma namijenjeno je pripremi turističke sezone te predstavljanju cjelokupnog portfelja vina i drugih proizvoda članova Udruženja Vino Dalmacije s naglaskom na novitete iz prethodne berbe.

Ovo jesensko, pak, ima sasvim drugačiju namjenu. Okrenuto je nadolazećoj sezoni darova i najvažnijih obiteljskih blagdana, kao i brojnim drugim posebnim prilikama koje obilježavaju kraj godine.

U tu svrhu vinari Dalmacije pokazali su najbolje iz svojih vinarija, tzv. perjanice podruma. Vina su to koja redom mogu dozrijevati dugo i čuvati se više godina. Zatim, to su vina koja su na raznim natjecanjima i prema mnogim uglednim kritičarima osvojila najviše ocjene te su obilježena kao vina vrijedna čuvanja i privatnih kolekcija.

Godina 2021. ostat će zabilježena i kao godina preokreta, u kojoj su suha dalmatinska vina osvojila više zlatnih i platinastih medalja od bilo koje druge vinske regije centralne i istočne Europe na najvećem internacionalnom ocjenjivanju Decanter World Wine Awards.

Neka od tih nagrađenih vina, kao i brojna druga, jednako dobra, mogla su se kušati na ovom ekskluzivnom događanju u Splitu.

Svaki od vinara izlagača izdvojio je iz svog portfelja samo po dvije etikete na koje je posebno poseban. Vinari su predstavljali i rastakali vina posjetiteljima osobno, što je podiglo značaj cijele manifestacije. Na taj način, koncentracijom najviše kvalitete koju Dalmacija posjeduje i kvalitetnim informacijama o vinu iz prve ruke, zainteresiranima se omogućilo nesvakidašnje iskustvo i uvid u brojna legendarna vina trenutno najuspješnije vinske regije ovog dijela Europe.

V. A. – M. T. / Foto: Vinart i FAMA


Tagged: , , , , , , , , ,