Damir Hoyka: Četvrti nastavak romana o Tizi

Kako su izgledale životinje na našem planetu u doba devona, prije 365 milijuna godina te kako je to povezano s edukacijom djece u današnje doba otkrio je zagrebački fotograf Damir Hoyka na promociji četvrtog nastavka svog romana ‘Pustolovine Tizi Enili – Osvajanje kopna’.

Već tradicionalno, predstavljanje novih avantura djevojčice Tizi, koja živi na otoku Gea i pohađa školu budućnosti, održalo se u zagrebačkom ZOO-u s kojim Hoyka surađuje već više od 15 godina, a promociju je vodila TV voditeljica Jelena Pajić Ćulibrk, jedno od omiljenih lica HTV-ovog popodnevnog showa ‘Kod nas doma’.

‘Projekte poput Hoykine knjige vrijedi podržati jer istovremeno promoviraju kreativnost i znanje, pokušavaju potaknuti na razmišljanje i istraživanje, a opet potiču maštu, odvode nas u neke nove svjetove, u druženje s likovima koji su dobar primjer i koji nam prenose plemenitu poruku. Bilo je apsolutno fascinantno vidjeti toliko ljudi na promociji – odraslih, ali i djece i mladih koji su došli podržati izlazak novog romana o Tizinim avanturama, koji su željeli čuti autora osobno i razmijeniti s njim razmišljanja o onome što su doživjeli čitajući dosadašnje pustolovine’, rekla je Jelena Pajić Ćulibrk.

Na predstavljanju Hoykine knjige na Zebrinom trgu u ZOO-u bili su i glumac Goran Grgić, pjevač Mladen Bodalec te naš proslavljeni veslač Martin Sinković sa suprugom Manuelom. Urednica s N1 televizije Mila Moralić te njezina kolegica s HTV-a Anita Bilić dolazak u ZOO iskoristile su i kao obiteljski izlazak pa su u promociji uživale sve generacije.

‘Serijal o Tizi počeo sam pisati kako bih mladima pomogao da shvate koliko su učenje i kreativno stvaranje zanimljiviji od pasivne zabave. Pisan kao zabavno-edukativni roman, Tizi se tijekom tri godine postojanja pokazala kao privlačno i korisno sredstvo za učenje. Prva tri nastavka dobila su preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za korištenje u nastavi, a ja sam s Tizi gostovao u više od šezdeset škola diljem Hrvatske. Veseli me što sam upoznao mnogo znatiželjne i pametne djece te profesore koji ulažu puno napora da zajedno odgojimo kreativne mlade ljude koji znaju kritički razmišljati i potaknemo ih da ostvare najbolju verziju sebe’, rekao je Hoyka zahvalivši na ljubaznosti znanstvenim savjetnicima koji su se pobrinuli da znanstvene činjenice u romanu budu u skladu s aktualnim znanjima.

O knjizi i suradnji s Hoykom govorili su Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog ZOO-a, te Jasenka Sremac, paleontologija i znanstvena savjetnica na romanu koja je istaknula kako nam djela poput ovog ukazuju da učenje i znanost mogu biti igra te nam daju poticaj da sami istražujemo dalje.

Peti nastavak romana već se piše, najavio je Hoyka, a svi koji žele doznati kako svatko od nas svijet može učiniti boljim odgovor mogu potražiti u četvrtom dijelu Tizinih pustolovina – roman se može nabaviti putem web stranice autora www.hoyka.com te u odabranim knjižarama diljem Hrvatske.

D.H. / Foto: Eni Lea Hoyka


Damir Hoyka: Treći nastavak romana o Tizi


Tagged: , , , , , , , ,