Damir Lončar: Godišnja nagrada Kazališta Komedija

Na koncertnom spektaklu ‘Čarobni Broadway’ kojim će se svečano obilježiti završetak još jedne uspješne sezone, dodijelit će se i Godišnja nagrada Kazališta Komedija. Ove godine odlazi u ruke glumačkog velikana Damira Lončara, a velika svečanost na rasporedu je u utorak, 19. lipnja (19.30 sati).Nadzorni odbor za dodjelu Godišnje nagrade čine: Alenka Dučić, predstavnica sponzora HEP-a; Tomislav Čadež, kazališni kritičar Jutarnjeg lista; Dorica Nikolić, predsjednica Kazališnog vijeća Kazališta Komedija i Krešimir Batinić, ravnatelj Kazališta Komedija. Stručni žiri, izabran od Nadzornog odbora, čine redatelji Krešimir Dolenčić i Zoran Mužić te prošlogodišnja dobitnica nagrade Sandra Bagarić, a odlučili su da se ovogodišnja nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje dodjeljuje glumcu i redatelju Damiru Lončaru, za ulogu Antona A. S. Dmuhanovskog u komediji ‘Revizor’, autora N. V. Gogolja i režisera Dražena Ferenčine te ulogu Nonacourta u komediji ‘Talijanski slamnati šešir’, autora Eugena Labichea i u režiji Georgija Para.

‘Počašćen sam i sretan što sam ove godine dobio Godišnju nagradu Kazališta Komedija. Nagrada je uvijek priznanje za nešto što čovjek dobro radi i napravi, no i obveza da tako nastavi činiti i ubuduće. Zahvaljujem svima koji su me izabrali iz našeg vrijednog ansambla, u kojemu sigurno ima mnogo kandidata za tu nagradu. Samim tim sam ponosniji na nju’, izjavio je Damir Lončar.

Damir Lončar rođen 1961. godine u Osijeku Nakon završenog Odsjeka glume Akademije dramske umjetnosti član je Drame HNK u Osijeku, gdje ostvaruje niz glavnih uloga. U prosincu 2007. nastupa u predstavi ‘Zastave, barjaci, stjegovi’ Mire Međimorca kojom se obilježava 100. godišnjica HNK u Osijeku. Od 1992. počinje nastupati u zagrebačkoj Komediji gdje dvije godine kasnije postaje član ansambla i ostvaruje niz zapaženih uloga u komediografskom repertoaru, operetama i mjuziklima. Gotovo da nema uspješnice na Komedijinu repertoaru u kojoj nije sudjelovao.

S vremenom počinje se baviti režijom, najprije kao asistent i koredatelj (Buba u uhu, Od kreveta do kreveta, Monty Python’s Spamalot, Mali dućan strave, Gubec-beg), a samostalno režira predstave ‘Čaruga’, ‘Cigle Svete Elizabete’, ‘Čekajući epita, terapija, terapija!’, ‘Operetni express 2013. i 2018.’, ‘Mala kavana’ i ‘Dobri vojak Švejk’. Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama (Skup, Dundo Maroje, Posjet stare dame, Orestija, Don Quijote). Ostvario je više filmskih (Luka, Božić u Beču, Srce nije u modi, Svirajte nešto ljubavno, Duga mračna noć) i televizijskih uloga (Moja kućica, moja slobodica, Naša mala klinika, Bračne vode). Nagrađen je za ulogu Georgea Pidgeona u predstavi ‘Luda noć u hotelu President’, a nagrade na Marulovim danima osvaja za uloge Stipe i don Zane u predstavama ‘Bljesak zlatnog zuba’ i ‘Glorija’. Zlatnom arenom u Puli nagrađen je za sporednu ulogu u Radićevu filmu ‘Luka’, a Nagradom hrvatskoga glumišta za ulogu Feldkurata Otta Katza u predstavi ‘Dobri vojak Švejk’. Za ulogu Antona A. S. Dmuhanovskog u predstavi ‘Revizor’ N. V. Gogolja (2017., redatelj Dražen Ferenčina) 2017. nominiran je za medijsku nagradu Jutarnjeg lista Zlatni Studio.

K. K.


Tagged: , , , , , , ,