Damir Vujnovac: EUropis 2015 – Brugge

U najljepšem gradu ovog putovanja morali smo otvoriti kišobrane.

BruggeDo Bruggea se od Amsterdama cestom dolazi preko Den Haaga, Rotterdama i Antwerpena, mostovima iznad i tunelima ispod rijeka i morskih rukavaca načičkanih lučkim dokovima, kranovima i brodovima. Autocesta sunca, unatoč ljetnom datumu, ubrzo to prestaje biti jer se oblaci utrkuju u zauzimanju svog mjesta na vedrom nebu. Iako volim oblake kad nekamo putujem, žao mi je što su prekrili nebo baš te belgijske nedjelje.

Brugge-pivo

250 nijansi pive

Praćeni kišom stižemo u Brugge, belgijski kolačić koji uistinu treba kušati pri posjetu toj zemlji. Kušačima su na raspolaganju čokolaterije i trgovine keksima i vaflima iz kojih je teško izaći bez vrećice pune slastica koje još neko vrijeme podsjećaju na posjet gradu. Pedeset nijansi čokolade ubrzo prerasta u preko dvjesto i pedeset nijansi pivske pjene u lokalu koji ozbiljni pivopije nikako ne smiju zaobići.

Kažu da je 2be turistička pivnica i da treba sjesti u prave domaće birtije, no ni jedna od njih nema ovakav izbor tog tekućeg zadovoljstva. Najbolje je početi naručivati redom… pa provesti mjesec dana tamo, ocjenjujući okus i kvalitetu svake od njih. Budući da za to nemamo vremena, a pivo imamo u čemu ponijeti kući, ocjenjivački će žiri zasjedati po povratku u domovinu.

Kanali u staroj gradskoj jezgri

Kanali s vodom u kojoj se utapaju kišne kapi opasuju i presijecaju staru gradsku jezgru i njene kamenom popločane ulice i mostove. Cijelo to središte ima neki, gotovo opipljiv, šarm koji pruža dobar osjećaj dok po prvi put u životu hodam njegovim ulicama.

Park s paviljonom, poput zagrebačkog Zrinjevca, vjerojatno je ljepši kad sunce obasja njegovu fontanu, no i ovako je ostao u lijepom sjećanju, kao i trg s tržnicom koja u rano nedjeljno poslijepodne više nije radila.

Gazdarice su valjda kupile sve što im je trebalo za bogat nedjeljni ručak, a nama je preostalo birati mjesto za odmor po malim trgovima okićenim restoranskim stolovima.

Brugge-glavni trg

Kišni glavni trg

Čovjek bi se, šećući tim gradom, lako ‘prebacio’ u neko drugo vrijeme, u neka vremena važnih događanja na gradskim trgovima.

Bruški je glavni trg lijep, ljepši od briselskog, mog dotadašnjeg favorita, no ipak sam ljubitelj manjih trgova s kavanama i restoranima načičkanim uz zidove njihovih zgrada. Bolje me dira taj prisniji osjećaj ugode nego grandioznost velikih prostora.

Zato radije biram neki ‘sporedni’ trg, kao onaj Narodni u Splitu, a ne Rivu ili Prokurative, Cvjetni umjesto Jelačić placa ili Stančićev trg prije varaždinskog Korza. No, grad prepun malih trgova tek je na listi onih koje treba posjetiti na putu našeg povratka.

Brugge-bicikl

Neizbježni bicikli

Brugge ću pamtiti po ugođaju nekih prošlih vremena, po njegovim tihim bojama i nečujnoj glazbi. Nisam zapamtio njegove zvuke, nijednu pjesmu uličnih svirača po kojima se sjećam, primjerice, prolaska Karlovim mostom u Pragu ili Brick Laneom u Londonu. Kao da je kiša prigušila bilo grada i njegovu živost, no ostaju osmijesi prodavačica slatkiša, mirisi kave i čokolade, začešljana griva gradskih konja.

Kiša nas je dočekala, kiša nas je i ispratila na cestu prema glavnom belgijskom i europskom gradu.

 


1-Amsterdam
Damir Vujnovac: EUropis 2015 – Amsterdam
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,