Damir Vujnovac: Magnetizam Orijenta

Dašak egzotike u Zagreb je donio putopisac Damir Vujnovac u programu ‘Magnetizam Orijenta’ koji je, u sklopu 5. Ljetnog diskonta kulture, u CeKaTe-u organizirala udruga Nova stranica.Damir Vujnovac, Romina BengezS ovim velikim zaljubljenikom u putovanja koji svoja iskustva dalekih krajeva, njihovih običaja i kultura kroz priče i predavanja u knjižnicama voli podijeliti s publikom, razgovarala je predsjednica udruge Romina Bengez.

Kao uvod u priču o Jordanu, Turskoj i Zapadnoj Sahari kamo je Vujnovac odlazio posljednjih godina, na terasi Centra za kulturu Trešnjevka publika je imala prilike vidjeti izvrsnu plesačicu orijentalnog plesa Shireen. Posjetitelji su zatim, uz živopisne fotografije koje je na putovanjima sam snimio, slušali priče o Damirovim iskustvima u pustinji, posebice o dugim pješačenjima i penjanju po nimalo bezazlenim pustinjskim stijenama i vrletima.

Damir se uspio popeti i na najviši vrh Jordana Amu Dammi, vrijeme je provodio u razgovorima i druženju s beduinima u pustinji Wadi Rum, a posebno zanimljivo bilo je slušati o njegovim doživljajima drevnog grada Petre, Aqabe, Ammana i Jerasha. Zbog jednostavnog života, srdačnosti ali i topline na Damira su poseban dojam ostavili ljudi i djeca iz Zapadne Sahare, gdje je boravio prije nekoliko mjeseci i kao jedini Hrvat otrčao tamošnji maraton, i koju ponovno planira posjetiti krajem ove godine.

‘Magnetizam Orijenta’ neobično je i vrijedno iskustvo koje ćemo, zahvaljujući putopisnim avanturama ovog svestranog Varaždinca, sasvim sigurno vrlo brzo ponoviti.

R. C. / ZagrebIN


Damir Vujnovac-Glas iz Sahare
Glas iz Sahare: Putopisno predavanje Damira Vujnovca


Tagged: , , , , , , , , , , ,