Dan talijanskog dizajna: Crvena – boja strasti

Pogledajte kultne predmete u crvenoj boji renomiranih talijanskih dizajnera u okviru obilježavanja Dana talijanskog dizajna u svijetu.
Dan talijanskog dizajna je manifestacija koja se 5. studenog obilježava u cijelom svijetu, s namjerom da širokoj publici približi talijanski dizajn i kulturu uopće. Generalna tema cjelokupnog ovogodišnjeg obilježavanja jest ‘Dizajniranje budućnosti. Razvoj, inovativnost. Održivost i ljepota’.

U tom kontekstu, u Zagrebu se od 5. do 12. studenog postavlja izložba pod nazivom ‘Crvena – boja strasti’ (Rosso – il colore della passione). Izložbu organizira Ured Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu, uz potporu Veleposlanstva Italije i u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu Zagreb, u čijem će se predvorju i održati.

Na izložbi će biti predstavljeni kultni predmeti renomiranih talijanskih dizajnera većinom svakodnevne upotrebne vrijednosti, isključivo u crvenoj boji. Zagrebačka publika imat će priliku vidjeti niz poznatih talijanskih klasika – kultnu Vespu, Bialettijevo kuhalo za vodu, fotelju Vanity Fair, Martinellijevu stolnu lampu, vreću za sjedenje… Svoje poimanje trenutnog stanja u talijanskom i svjetskom dizajnu, s posebnim osvrtom na zagrebački postav, na otvorenju će predstaviti Matteo Ragni, jedan od najnagrađivanijih talijanskih dizajnera generacije i trenutni kreativni direktor niza tvrtki.

Izložba je zamišljena i kao svojevrsni hommage nedavno preminulom dizajneru Aldu Brovaroneu, članu elitnog studija Pininfarina koji je zaslužan za identitet Ferrarija kao sinonima talijanske i svjetske elitnosti u dizajnu.

T. M.


Tagged: , , , , , , , , , ,