Dani rudarske greblice u Rudama kod Samobora

Kulturno-umjetničko društvo Oštrc organizira 38. Dane rudarske greblice, 6. i 7. srpnja u Rudama blizu Samobora.

Rudarska greblica slani je kolač od sira i oraha čija tradicija seže još u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda zaposlenim u rudnicima bakra i željeza taj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada.

Priprema kolača proglašena je 2007. godine nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a 2021. godine rudarska greblica postala je 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Subota, 6. srpnja počinje programom ‘Biciklom na greblicu’ u 14 sati ispred Samoborskog muzeja (u suradnji s BBK Šišmiš iz Samobora) te se nastavlja Dječjom greblicom, koja se održava ispred Rudnika svete Barbare. Osim popularne potrage za bergmanskim blagom i radionice na kojoj će djeca ispeći svoju prvu greblicu, održat će se i radionica izrade rudarskih medaljona, radionica pletenja rudarskih košića te oslikavanje glinenih tanjura za greblicu. U večernjem programu od 21 sat nastupa salsa band FiloSofia i domaći Miha & Karizma.

U nedjelju, 7. srpnja  na igralištu u centru Ruda, od 18 sati održat će se 1. Međunarodni folklorni festival Rudarska luč. Na festivalu nastupaju folklorni ansambli iz Španjolske, Njemačke, Makedonije, Slovenije i Hrvatske. Na početku festivala bit će polusatni program domaćina, KUD-a Oštrc, pod nazivom ‘Si Rudari dobri gospodari’.

U 20 sati slijedi proglašenje najbolje greblice od sira i oraha. Svi zainteresirani svoju greblicu mogu donijeti na rukometno igralište, u protvanu, između 17.30 i 18.30 sati. U zabavnom dijelu programa nastupit će grupa Locco.

Sama manifestacija dobila je veliki zamah sredinom 2012. godine otvaranjem Rudnika sveta Barbara u Rudama pa se dolazak u Rude može iskoristiti i za posjet Rudniku.

T. R. / Foto: TZ SamoborTagged: , , , ,