Daniel Rafaelić predstavlja Bibliju arheologa

Kako se filmski povjesničar Daniel Rafaelić zamjerio Perzefoni? ‘Eleuzinski misteriji’ Karla Kerenyja napokon u hrvatskom prijevodu.Daniel Rafaelić-Eleuzinski misterijiU sklopu egzotične manifestacije Antičkih filmskih večeri (od 20. do 24. veljače), namijenjene prije svega zaljubljenicima u tajne svjetove antike, mitologije, arheologije, koje u suradnji s Arheološkim muzejem u Zagrebu, uspješno vodi ‘Indiana Jones’ hrvatske kinematografije Daniel Rafaelić, poznat po netom objavljenoj kontroveznoj knjizi ‘Kinematografija u NDH’ koja je dobrano uzburkala domaću struku i javnost, kao i po svojim živopisnim predavanjima gdje spaja uporna prekapanja po svim prašinom prekrivenim znanjima iz drevne prošlosti sa zaboravljenim filmskim vrpcama koje pronalazi u filmskim arhivima, i ovaj nam put donosi bogat i zanimljiv program.

Između ostalog, u izdanju izdavačke kuće Vuković-Runjić, u četvrtak u 18 sati u Arheološkom muzeju promovirat će dugoiščekivani hrvatski prijevod, kako je odmilja naziva ‘Biblije arheologa’, ‘Eleuzinski misteriji’ Karla Kerenyja, koje nam ukratko predstavlja:

‘Kada je u 5. stoljeću pr.Kr. grčki povjesničar Herodot opisivao divote koje je susretao prilikom posjeta Egiptu, kombinaciju mistike i metafizike često je uspoređivao s eleuzinskim misterijima. No, kako je sam priznao, nije pristojno o tome pisati. Istinu prave inicijacije u onostranu spoznaju božice Perzefone u Eleuzini nitko nikad nije zapisao. Jedan od najvažnijih religijskih obreda drevnih Grka tako bi nam ostao potpuno nepoznat da Karl Kerenyi, u svojim ‘Eleuzinskim misterijima’ nije po prvi put, nenadmašno, pokazao svu širinu grčke civilizacije, religije i magije. Njegova knjiga godinama je opće mjesto svjetske arheologije, ali i kulturne povijesti a sada, napokon u hrvatskom prijevodu, domaća publika ima priliku upoznati se s kultom koji je zauvijek trebao ostati tajanstven. Jer zamjeriti se Perzefoni nije bilo preporučljivo – pa ni danas.’

Ulaz je svim posjetiteljima besplatan, a nakladnik Vuković-Runjić obećava prodaju knjige s pristojnim popustom te posvetama prema želji.

I. C.

Pročitajte još: Daniel Rafaelić: Kinematografija u NDH , Kinematografija NDH i u Splitu

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,