Daniela Uzelac: Odnos nije ovisničko vezanje, već sloboda

Treća knjiga ‘Puta boginje’ Daniele Uzelac nosi naslov ‘Div i diva’, a na naslovnici se boginji pridružio i muški lik, arhetipski muškarac, zaštitnik. U knjizi upoznajemo muškarca visoke emocionalne inteligencije, koji suosjeća, voli, zabavlja, štiti i vodi. Treća knjiga ‘Puta boginje’ time je otvorila pitanje osobnog razvoja u paru i razrađuje odnos diva i dive, njihovo uzajamno povjerenje, naklonost i erotski naboj. Daniela Uzelac i dalje svakodnevno piše postove i broj čitatelja njezina bloga i dalje raste, a treća knjiga povećala je i zanimanje za prve dvije knjige ‘Puta boginje’ – ‘Buđenje boginje’ i ‘Ritam boginje’. S Danielom Uzelac razgovaramo o odnosu diva i dive, o zajedničkim osobinama različitim boginjama koje su se okupile na promociji ‘Diva i dive’, o čitateljskoj publici u Hrvatskoj i u inozemstvu te o planovima za četvrtu knjigu ‘Puta boginje’.* U trećoj knjizi ‘Puta boginje’, pored boginje pojavio se muškarac. Žele li ‘Div i diva’ poručiti da nam treba i osvještavanje odnosa prema drugome pored sebe, odnosno osvještavanje ljubavi? Kako nas ‘Div i diva’ vode u upoznavanje arhetipskog odnosa u paru?

– Ako sam dobro shvatila, pitanje je: čemu služe odnosi? Moje uvjerenje je da nam sve u životu služi tome da nam bude lijepo. Čovjeku je lijepo kada voli. A kako ćeš voljeti kada sve boli!? Ne može nam biti lijepo dok te boli srce, tijelo, duša, sjećanje. U tom kontekstu držim da i odnosi služe tome da nas počiste i iscijele. Za razliku od standardiziranih shvaćanja, uvjerenja sam da odnosi ne služe tome da se ovisnički vežemo, nego da se oslobodimo. Ne ulaziš u odnos radi zajedničkog kredita za auto i stan te proizvodnju potomka i uklapanja u društvenu zajednicu. Ulazak u odnos trebao bi imati višu svrhu od pukog materijalnog preživljavanja. Prema nekoj novoj paradigmi odnosa, a zapravo iskonskoj, uz pomoć odnosa bismo trebali moći brže dostići veći stupanj slobode od starih podataka i emocija prošlosti, nego što to uspijevamo kada smo sami, a u svrhu dostizanja punog potencijala, rasta i razvoja. Odnosi su tu radi evolucije!

* Na izvanredno dobro posjećenoj promociji u Zagrebu, u Hoću knjigu Megastoreu, sudjelovale su Alis Marić s portala Čitaj knjigu: Olivera Ćirković, članica nekadašnje razbojničke družine Pink Panter i Nadja Skazlić koja vodi školu osobnog razvoja za žene Novi život, nova ja. Zašto ste izabrali baš te osebujne i vrlo različite žene da predstave vašu novu knjigu ‘Div i diva’?

– Volim spoj nespojivog. Površno gledajući, životne priče, osobnosti, svjetonazore, profesije i temperamente tih žena dijele svemirske udaljenosti. No, što smo se tematski više približavale muškarcima, naše su priče postajale sve usklađenije i sličnije. To je stoga što, kada je ljubav u pitanju, sve žene zapravo žele isto. Žele snažnu i zdravu muževnost. Jer u svojoj dubini, sve žene su boginje, ma koju god ulogu u ovom životu igrale.

* Čitateljice koje prate ‘Put boginje’ od prve knjige ili na webu znaju da se knjige ‘Puta boginje’ čitaju za inspiraciju i uvijek drže pri ruci, a često i otvaraju nasumično kako bi nam dale potreban savjet ili podršku. Nakon prve dvije knjige ‘Puta boginje’, ‘Buđenje boginje’ i ‘Ritam boginje’, kako je publika dočekala knjigu ‘Div i diva’?

– Objeručke! I to bez obzira na to da li im je trenutačna situacija ‘uno’ ili ‘duo’. One žene koje su same dobivaju ohrabrenje da cijene i dobro iskoriste samačko razdoblje u svom životu koje je puno neistraženih prilika, te da promatraju različite odnose iz veće ili manje udaljenosti. Na taj način dobivaju jasniju sliku da li uopće žele vezu, kakvu vezu žele i kako se njihova sadašnja osobnost satkana od navika uklapa u tu sliku? A s druge strane, žene koje su u vezi, kažu da im knjiga progovara o onome što su i same željele od veze, ali nisu to znale artikulirati jer ta htijenja još nisu ni osvijestili do te razine. Kažu da ih knjiga budi. I to smijehom…

Olivera Ćirković, Alis Marić i Daniela Uzelac

* Od 2013. godine svakodnevno pišete postove na webu i facebook stranici te imate brojnu publiku u Hrvatskoj i izvan nje. Kako objavljivanje knjiga djeluje na publiku na webu i obratno? Kako na knjige reagira publika izvan Hrvatske, kojoj knjiga nije dostupna?

– Pojava Interneta nam je, s jedne strane omogućila pristup najrazličitijim informacijama, a s druge strane osakatila nam pažnju. Što god da želite predati publici, morate to reći u sedam rečenica, jer vas nakon toga više neće biti u stanju pratiti Ili će izgubiti nit i više neće imati pojma o čemu govorite, ili će izgubiti volju da dalje ulažu vrijeme u to. Prema tome, ‘Put boginje’ u blog formi kratkih tekstova je neko sretno rješenje za ovo novo vrijeme koncentracijskog hendikepa i deficita pažnje. S druge strane, kada se ti blogovi finim vezom sastave u knjigu, a onda još i u serijal knjiga, nastaje ozbiljan materijal za zahtjevniju čitalačku publiku. A što se tiče publike izvan Hrvatske – svatko tko zaista želi knjigu, taj je i dobije. Ipak živimo u vrijeme narudžbe knjiga putem interneta i dostave na kućnu adresu. Prema tome, problemus – nemus.

* Budući da su se u trećoj knjizi susreli, kamo dalje kreću ‘Div i diva’ u ostvarivanju svog životnog poslanja? Pripremate li četvrtu knjigu u kojoj se razvoj diva i dive nastavlja?

– Četvrta knjiga je već debelo u svom nastajanju i mogu reći da ovoga puta ‘Put boginje’ vodi pravo na Balkan. I to je put kojeg su čitateljice same usmjerile. Naime, na prvo spominjanje Balkana u jednom blogu, čitanost je odletjela u nebo. Vođena time, u drugom sam blogu još dublje ušla u temu ljubavi i razuma na balkanski način. Ovoga puta je čitanost odletjela u svemir. I bilo je jasno. Pitanje muško-ženskih odnosa na tlu Balkana i njegove nerazumne, nazadne, apsurdne i brutalne svakodnevice je očito nešto goruće, nešto što se traži k’o žedan vode. Novost je i ta da cijela priča o boginji dobiva i svoj povijesni kontekst, i to u okvirima neolitskog Balkana, odnosno njegove megalitske kulture. On je u priču unio i nove likove, a to je megalitski Balkanac ili kraće megabalkanac, nasuprot novodobnom matriksovom minibikinibalkancu. Zahvaljujući njima, jedna je teška i ne-ljubavna balkanska priča poprimila duhovit ton i otključala razne mogućnosti…

Razgovarala: Sandra Pocrnić Mlakar / Foto:


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,