Danis Tanović: Smrt u Sarajevu – u hrvatskim kinima

Novi film redatelja Danisa Tanovića ‘Smrt u Sarajevu’, koji je osvojio dvije nagrade na ovogodišnjem Berlinaleu, u hrvatska kina stiže u četvrtak, 12. svibnja.

Danis Tanović svakako spada među najistaknutije europske filmaše 21. stoljeća. Sve je počelo još 2001. godine kada je kao svoj redateljski prvijenac svijetu predstavio svoje remek-djelo ‘Ničija zemlja’ s kojim je pobrao hvalospjeve kritike i publike, pokupio niz nagrada na filmskim festivalima diljem svijeta, a sve ovjekovječio osvojivši prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma – prvu za Bosnu i Hercegovinu u njezinoj povijesti. Godine 2010. režira ‘Cirkus Columbiju’ koji službeno zatvara filmski festival u Zagrebu, a Tanović dobiva ovacije publike, dok s filmom ‘Epizoda u životu berača željeza’ tri godine poslije osvaja nagrade na filmskim festivalima u Berlinu, Istanbulu i Jeruzalemu. Ove se godine Danis Tanović vraća u velikom stilu, hvaljenim filmom ‘Smrt u Sarajevu’.

Ovim putem donosimo vam prvu dostupnu scenu iz filma koji je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu osvojio čak dvije nagrade: Srebrnog medvjeda i prestižnu nagradu Fipresci. Očito se radi o još jednom filmskom dragulju redatelja koji je u posljednjih petnaestak godina zaredao niz fantastičnih ostvarenja koji mogu stajati uz bok s nekim od najcijenjenijih umjetničkih filmova snimljenih u 21. stoljeću.

Radnja filma ‘Smrt u Sarajevu’ odvija se u jednom sarajevskom hotelu u kojem se priprema večera povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata u organizaciji Europske unije. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici pripremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih uzvanika. Propast večere značila bi i propast hotela. Direktor hotela uz pomoć mafijaša koji vodi striptiz bar u podrumu pokušava zaustaviti štrajk, a istovremeno na krovu u improviziranom TV studiju traje poseban program posvećen stogodišnjici sarajevskog atentata. Rutinu prekida neobičan gost: Gavrilo Princip.

S. R.


Dani BiH filma
Dani BiH filma u Zagrebu
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,