Darko Bavoljak: Izložba fotografija Povratak

U petak, 14. listopada u 20 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba fotografija Darka Bavoljaka ‘Povratak’.

Ciklus ‘Povratak’ sastoji se od 12 crno-bijelih analognih fotografija snimljenih kamerom tipa Sinar Handy, nastalih u vrijeme karantene (travanj–svibanj 2020.) izazvane pandemijom virusa COVID 19.

Prema riječima samog autora, ‘Povratak’ na već gotovo zaboravljene tehnike snimanja i razvijanja analognog C/B materijala velikom kamerom s plan filmom ujedno znače i povratak samome sebi. To ponovno doživljeno iskustvo, gdje rezultat možemo djelomično vidjeti nakon razvijanja negativa, a potpuno tek nakon izrade pozitiva, ove fotografije čini raritetom i „virusom“ u moru digitalnih fotografija koje bez obzira na sve prednosti, nikada neće imati originalnost, atmosferu i plemenitost koja nastaje složenim procesom stvaranja i otiskom na srebrnoj želatini.

Bavoljak i njegova kamera u ‘Povratku’ su višestruko pokazali da je u umjetnosti samo mijena stalna te da urbani asfaltni tip ipak može konačno naći smiraj i nadahnuće u planini, u šumi, u antropomorfnom korijenu koji vrišti u tišini izvađen iz Majke zemlje. Darkovi fotografski ciklusi zapravo su svjedoci njegova življenja, kodirani estetski zapisi onoga najdubljeg, intimnog osjećaja sebe i društva kroz koje pratimo kako jedan autor putuje kroz prostor i vrijeme.

Foto: Darko Bavoljak


Anto Magzan: Foto izložba Na zadatku


Tagged: , , , , , , , ,